Näin valmistaudut työhaastatteluun

Työhaastattelu on yksi osa rekryprosessia, myös kesätöitä haettaessa. Vaikka työhaastattelu voikin tuntua jännittävältä asialta, ei ole syytä paniikkiin. Tässä konkreettisia vinkkejä, miten voit valmistautua työhaastatteluun.

Työhaastattelu on molemminpuolista tutustumista

Työhaastattelu voi työnhakijasta tuntua piinapenkiltä, jossa yrityksen edustajat yrittävät ”grillata” hakijaa. Kuitenkin työhaastattelun perimmäisenä tarkoituksena on molemminpuolinen tutustuminen. Yritys haluaa tavata potentiaalisia työntekijäkandidaatteja saadakseen paremman kuvan heidän persoonastaan, tavoitteistaan ja osaamisestaan.

Työhaastattelu ei ole suinkaan yksisuuntaista kysymysten tykitystä, vaan työnhakijan on hyvä olla aktiivinen ja kysellä esimerkiksi yritykseen, sen henkilöstöön tai haettavaan tehtävään liittyvistä asioista. Tällä tavalla osoitat kiinnostusta yritystä ja tehtävää kohtaan.

Vinkkejä työhaastatteluun

Ennakkovalmistautuminen on kaiken a ja o

Varaa aikaa sille, että esimerkiksi tutustut yritykseen ja toimialaan, jolla yritys toimii. Tutustu yrityksen nettisivuihin, etsi tietoa ja uutisia toimialaan liittyen.

Ajatellaan seuraavanlainen tilanne: Yritys hakee kesätyöntekijää talousosastolleen. Olet lukenut netistä uutisia kyseisen toimialan ja yrityksen satsauksista tekoälyyn ja ohjelmistorobotiikkaan. Mainitset haastattelussa, että olet seurannut aiheeseen liittyvää keskustelua ja olet erityisen kiinnostunut näkemään, miten tämä toimii käytännössä. On syytä veikata, että haastattelijat laittavat tällaisesta aktiivisuudesta plusmerkinnän papereihin.

Ole oma itsesi

Yksinkertainen, mutta toimiva vinkki. Älä opettele hienoja korulauseita ulkoa, vaan pyri olemaan aito ja oma itsesi. Jos yrität olla jotain muuta, tulee haastattelusta selviytymistaistelu, josta haluat mahdollisimman nopeasti ulos.

Älä häkelly yllättävistä kysymyksistä

Joskus työhaastatteluissa voi tulla vastaan kysymyksiä, joihin vastaus ei tule kuin apteekin hyllyltä. Joskus tällaiset yllättävät kysymykset voivat myös olla haastattelijan tapa tai taktiikka, jolla hän kokeilee, miten reagoit tilanteeseen. Pidä pää kylmänä.

Jännitys on luonnollista

Ketäpä ei jännittäisi astua työhaastatteluun! Jännitys on normaalia, ja jos sinua ei jännittäisi yhtään, et todennäköisesti saisi myöskään aikaiseksi parasta suoritusta.

Mieti valmiiksi kysymyksiä

Yleensä työhaastattelussa tulee vastaan tilanne, jossa haastattelija kysyy, onko sinulla vielä jotain kysymyksiä. Tässä kohtaa ei ole syytä olla tuppisuuna, vaan osoittaa aktiivisuutta ja kiinnostusta esittämällä kysymyksiä. Voit miettiä etukäteen, mitkä ovat sellaisia teemoja tai asioita, joista haluaisit kysellä.

Selvitä jatkostepit ja aikataulu

Jos haastattelija ei ota asiaa puheeksi, on syytä kysyä aina, miten hakuprosessi tästä etenee ja millä aikataululla. Jos saat tietoosi päivämääriä, mihin mennessä päätöksiä esimerkiksi seuraavasta haastattelukierroksesta pitäisi tulla, merkkaa nämä päivämäärät kalenteriisi. Jos et saa tietoa tähän mennessä, ole itse aktiivinen ja kysy asiaa.

5 x työhaastattelu

  1. Tutustu yritykseen ja toimialaan mahdollisimman kattavasti ennen haastattelua.
  2. Ole oma itsesi. Jos vedät roolia, näkyy se helposti läpi.
  3. Käännä mahdollinen jännitys innostukseksi.
  4. Mieti valmiiksi kysymyksiä, joihin haluat haastattelijalta vastauksia.
  5. Selvitä, mitä tapahtuu haastattelun jälkeen ja millä aikataululla.

 

LUE MYÖS: Näin laadit hyvän kesätyöhakemuksen

 

Lue lisää vinkkejä työnhakuun >