Näin laadit hyvän kesätyöhakemuksen

Hakemassa kesätöitä, mutta istut edelleen tietokoneella tyhjä tekstidokkari edessäsi? Työhakemuksen kirjoittaminen kuulostaa helpommalta kuin oikeasti onkaan. Tässä konkreettisia vinkkejä hyvän kesätyöhakemuksen laatimiseen.

Työhakemus on ensikontakti

Työhakemusta laadittaessa on hyvä muistaa, että itse hakemus on useimmiten ensikontakti työnhakijan ja yrityksen välillä. Siksi onkin tärkeää pyrkiä jo työhakemuksella tekemään vaikutus ainakin siinä määrin, että sinut valitaan jatkoon seuraavaan vaiheeseen tai haastateltavien joukkoon.

Hyvälle työhakemukselle ei ole olemassa yhtä ainoaa muotoa tai mallia, mutta tietyt asiat kannattaa huomioida.

Motivaatio

Miksi haluat tämän kesäduunin? Voit tehdä vaikutuksen yritykseen kertomalla avoimesti, miksi haluat juuri tähän kesätyöpaikkaan.

Osaaminen

Mitä osaat? Kerro selkeästi omasta osaamisestasi. Älä listaa kaikkea mahdollista alakoulun runokilpailun mitalisijasta lähtien, vaan poimi mukaan ne asiat, jotka mielestäsi ovat olennaisia liittyen haettavaan paikkaan.

Persoona

Ole oma itsesi, myös työhakemuksessa. Tee työhakemuksesta oman näköisesi niin sisällöllisesti kuin visuaalisestikin. Yritykset saavat läjäpäin hakemuksia, joten suoraan netistä kopioitu hakemusteksti kaikkine kliseineen ei tuota parasta tulosta.

Rakenne

Tee hakemuksesta kiinnostava ja helposti luettava. Panosta työhakemuksen rakenteeseen ja ulkoasuun. Selkeät kappalejaot, väliotsikointi ja esimerkiksi bullet pointien käyttö tekevät työhakemuksesta helpommin luettavan.

Visuaalisuus

Työhakemukseen on suositeltavaa laittaa myös valokuva itsestä. Jos sinulta ei löydy valmiiksi hyvää kuvaa, kysy apua vaikka ystävältä tai kaverilta, joka harrastaa valokuvausta. Viime kesän festariselfietä ei kannata työhakemukseen laittaa, paitsi jos haet promotyöntekijäksi festareille 🙂

Työhakemuksen tai ansioluettelon ulkoasun suunnitteluun voit käyttää esimerkiksi Canva-työkalua, jonka avulla voit helposti luoda visuaalisesti näyttäviä dokumentteja.

Sosiaalinen media

Mikäli olet ammattillisesti aktiivinen sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi LinkedInissä tai Twitterissä, voi sen hyvin mainita työhakemuksessa. Täten pystyt osoittamaan lisää ammatillista osaamistasi ja syvennät henkilökuvaasi monikanavaisuudella ja verkostoituneisuudellasi.

Räätälöinti

Yksi yleisiä virheitä on se, että tehdään yksi työhakemus, josta muutetaan vain haettavan paikan tiedot. Tämä harvemmin toimii. Räätälöi siis jokainen työhakemus haettavaan paikkaan sopivaksi.

5 X työhakemus

  1. Mieti, miksi haluat tietyn kesätyöpaikan, ja kerro se hakemuksessa selkeästi.
  2. Älä ota copypastella valmiita hakemustekstejä netistä, vaan tuo oma persoonasi esille.
  3. Jäsentele hakemus niin, että se on selkeä ja helposti luettava.
  4. Kuva ois kiva ja freesi ulkoasu myös.
  5. Tee jokaiseen haettavaan paikkaan oma hakemus äläkä monista yhtä ja samaa kaikkiin.

 

LUE MYÖS: Näin valmistaudut työhaastatteluun

 

Lue lisää vinkkejä työnhakuun >