Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

 

Työn hakeminen

Työhakemus

Työhaastattelu

Työntekijät

Palkkaus ja palkanmaksu

Vuokratyö ja henkilöstövuokraus

 

Työn hakeminen


Mitä tapahtuu työhakemuksen jättämisen jälkeen?

 

HR-väkemme käy hakemuksesi läpi ja kutsuu sinut haastatteluun, mikäli asiakasyrityksissämme on parhaillaan sinulle sopivaa työtä tarjolla tai sopivia työtehtäviä pian avautumassa. Hakemuksen jättäminen ei velvoita sinua vielä mihinkään.

Minkä mittaisia työtehtäviä mahdollista saada? Kauttamme on mahdollista työllistyä eri pituisiin työtehtäviin niin neljän tunnin keikoille, vuoden sijaisuuksiin kuin kokoaikaisiin tehtäviin. Työsuhteen luonne/kesto määräytyy aina asiakasyrityksen tarpeen mukaan. Lisäksi työntekijän pystyy itse päättämään mihin työtarjouksiin tarttuu.

Miten haen töitä?  

Täytä www-sivuillamme olevan työhakemuksen. Mikäli sivuiltamme löytyy haluamasi avoin työpaikka, kannattaa jättää hakemus suoraan siihen. Avoimen hakemuksen jättäminen on myös aina hyvä vaihtoehto! Samalla luot itsellesi tunnukset palveluumme, jossa saat pidettyä työhakemuksesi ajan tasalla, esimerkiksi työkokemuksesi ja koulutuksesi osalta. Hyvä hakemus tehostaa työllistymistäsi.


Vinkki: Erillinen CV-dokumentti kannattaa omaan profiiliisi myös ladata – se auttaa työllistämisessäsi.


Miten työhakemuksen päivitys tapahtuu?

 

Kirjautumalla vmp.fi -sivuston etusivun yläkulmasta asiointipalveluun. Mikäli olet unohtanut tunnuksesi, saat samasta kirjautumisnäkymästä tilattua itsellesi uuden salasanan.

 

Voiko ulkomaalainen hakea töitä?

 

Kyllä ja kannattaakin hakea! Sivustoltamme löytyy avoin hakemus niin englanniksi kuin ruotsiksikin. Sivun kieliversiota pystyt vaihtamaan etusivun yläkulman lippu-ikonista.


Tarvitseeko olla täysi-ikäinen?

 

Työnhakijan ei tarvitse olla täysi-ikäinen. Tosin on pidettävä mielessä, että kaikkiin tehtäviin alaikäisiä ei voida työllistää. Lisäksi meidän on noudatettava työlainsäädännön nuoria koskevaa lakia työllistäessämme nuoria. Näistä syistä suurin osa kauttamme työllistyvistä on täysi-ikäisiä. Mikäli löydät sivuiltamme työpaikan, esimerkiksi jäätelökioskimyyjä, joka sinua kiinnostaa, niin hakemus kannattaa jättää, vaikka olisitkin vasta 15-vuotias.

Voiko vanhempi ihminen saada töitä?

 

Kyllä! Kauttamme työllistyneistä keskimäärin 1/3 on yli 35-vuotiaita ja vuokratyö sopii esimerkiksi monen eläkeläisen arkea piristämään!

 

Millaisia työpaikkoja VMP:n kautta löytyy?

 

VMP:n työpaikkatarjonta on hyvin monipuolinen. Tarjoamme työtä monenlaiseen tarpeeseen aina lyhyestä keikkatyöstä pitkäkestoisiin toimeksiantoihin. Tarjoamme töitä monille toimialoille.

Katso tällä hetkellä auki olevat työpaikkamme

 

Kuinka pitkiä työsuhteet yleensä ovat?

 

VMP:n kautta solmittavat työsuhteet vaihtelevat aina yksittäisistä vuokratyökeikoista pidempiin työsuhteisiin: kesto voi olla aina neljästä tunnista vaikkapa vuoteen. Yleistä on myös se, että tietyn ajan jälkeen työsuhde voidaan vakinaistaa, jolloin asiakasyritys rekrytoi työntekijän omille listoilleen.

 

Miten haen työtä?

 

VMP:n avoimet työpaikat löydät verkkosivustoltamme. Hakukoneella voit hakea tällä hetkellä avoimia työpaikkoja esimerkiksi alueen ja sijainnin sekä toimialan mukaan. Voit myös jättää avoimen työhakemuksen, jolloin voimme olla yhteydessä juuri sinua kiinnostavan työpaikan haun alkaessa. 

 

Onko minulla mahdollisuus työllistyä vuokratyösuhteen jälkeen?

 

Kyllä. Jopa 20 % vuokratyöntekijöistämme työllistyy vuosittain asiakasyrityksiimme. Vuokratyö on hyvä tapa tutustua työhön, toimialaan ja yritykseen.

Työhakemus

 

Millainen on hyvä työhakemus?

 

Hyvälle työhakemukselle ei ole olemassa yhtä määritelmää tai muotoa. Yleisesti voidaan todeta, että hyvä työhakemus on selkeä, ytimekäs ja vastaa haettavaa työpaikkaa. Löydät lisää vinkkejä työhakemuksen laadintaan sivustoltamme (päivitä oikea linkki).

 

Miten haen VMP:n ilmoittamaa työpaikkaa?

 

Työnhakuilmoituksistamme löydät tarkat hakuohjeet. Sähköisen asiointipalvelumme kautta voit tehdä ja lähettää työhakemuksesi haluamaasi tehtävään.

 

Voinko hakea avointa työpaikkaa, vaikka minussa ei olisi kaikkia työpaikkaan vaadittavia ominaisuuksia tai koulutusta?

 

Kyllä. Hakemus kannattaa aina laittaa. Jos sinua ei valita tehtävään johon olit hakemassa, niin voimme löytää jonkun toisen tehtävän, joka sinua saattaa kiinnostaa.

 

Voinko hakea moneen tehtävään samanaikaisesti?

 

Kyllä. Yhdellä hakemuksella voi hakea useampia paikkoja samanaikaisesti. Jätä avoin työhakemus nettisivuillamme ja sen jälkeen, kun olet saanut omat tunnukset, pystyt kirjautuneena käyttäjänä helposti hakemaan sinulle sopivia työpaikkoja – ilman, että samoja tietoja pitäisi täytellä uudestaan ja uudestaan.

 

Milloin käytän avointa työhakemusta?

 

Avointa työhakemusta voi käyttää koska tahansa. Etenkin silloin, jos vapaana ei ole juuri sillä hetkellä itselle sopivaa työpaikkaa. Avoin hakemus kannattaa aina laittaa, koska sillä voi samanaikaisesti hakea useampia eri paikkoja.

Jos olet jo tehnyt avoimen hakemuksen meille, ja huomaat sen jälkeen mielenkiintoisen työpaikan tulleen hakuun, on hyvä käydä erikseen hakemassa juuri sitä tiettyä työpaikkaa (klikkaa HAE TYÖPAIKKAA -nappulaa), jolloin avoin työhakemuksesi kohdistuu eritoten kyseiseen työpaikkaan.

Työhaastattelu

 

Haastatteleeko VMP työnhakijat?

 

VMP hoitaa yleensä vuokratyöntekijöiden haastattelut ja kutsuu sinut haastateltavaksi, mikäli sinulle sopivia työmahdollisuuksia olisi tarjolla. Haastattelu voidaan toteuttaa myös puhelimella, verkon välityksellä tai vaikkapa ryhmähaastatteluna. Etenkin pidempiaikaisia työntekijöitä rekrytoitaessa myös asiakasyritys voi osallistua haastatteluprosessiin.

 

Miten voin valmistautua työhaastatteluun?

 

Työhaastatteluun valmistautumisessa kaikkein tärkeintä on olla oma itsensä. Tutustu etukäteen yritykseen ja haettavaan tehtävään. Varaudu kertomaan haastattelussa tarkemmin omasta työkokemuksestasi.

Tässä lisää vinkkejä työhaastatteluun

 

Kuinka monta työhaastattelukierrosta yleensä järjestetään?

 

Pääsääntöisesti yksi työhaastattelukierros. Pidempiin työsuhteisiin haettaessa myös asiakasyritys saattaa haluta osallistua haastatteluprosessiin, ja näissä tapauksissa voi olla useampi haastattelukierros.

 

Voiko olla ryhmähaastatteluita?

 

Kyllä. Varsinkin palvelualoille haettaessa, eli kauppa ja HoReCa. Ryhmähaastattelusta informoidaan hakijalle aina etukäteen.

Voiko haastattelijoita olla useampi samaan aikaan?

 

Kyllä. Varsinkin silloin, kun haetaan työntekijää pidempiaikaiseen työtehtävään. Näissä tapauksissa hakijaa informoidaan etukäteen haastattelijoiden määrästä.

 

Mikä on soveltuvuusarviointi?

 

Osana rekrytointiprosessia voidaan järjestää soveltuvuusarviointi. Myös psykologisiksi testeiksi kutsutun arvioinnin tavoitteena on antaa työnantajalle lisätietoa työnhakijan persoonallisuudesta, kyvyistä ja työssä toimimisesta. Soveltuvuusarvioinnit järjestetään useimmiten rekrytointiprosessin loppuvaiheessa muutamalle potentiaaliselle hakijalle.
Kuinka nopeasti saan tietää, sainko työpaikan?

 

Saat tiedon riippuen siitä, kuinka pitkä hakuaika on kyseessä. Tähän taas vaikuttaa asiakkaan tarve. Jossakin tapauksissa hakijoita käsitellään ja informoidaan vasta hakuajan loppumisen jälkeen. Jossain tapauksissa taas hakijoita käsitellään jo haun aikana, jolloin hakijoita informoidaan sitä mukaan kun valintoja tehdään.

TyöntekijätSaako vuokratyöstä siirtyä yrityksen palvelukseen? Noin joka viides VMP:n kautta vuokratyössä oleva vakinaistetaan asiakasyritykseen. Toisaalta tutkimustemme mukaan 2/3 vuokratyöntekijöistä ei halua vakinaista työtä vuokratyön kautta. Emme halua estää työntekijöidemme vakinaistamista vaan haluamme kannustaa työntekijöitämme urakehitykseen!


Voiko töitä tehdä useamman yrityksen kautta?

 

Se, että olet jättänyt hakemuksen yhteen tai useampaan henkilöstöpalvelualan yritykseen ei vielä velvoita sinua mihinkään. Jos olet jo tehnyt kauttamme osa-aikatyötä tai keikkoja, mutta haluaisit tehdä vielä lisää, niin sinun kannattaa olla yhteydessä omaan palvelualueesi.

 

Onko tarjolla työsuhde-etuja?

 

Pyrimme aina siihen, että vuokratyöntekijöillämme olisi hyödynnettävissä samat edut kuin asiakasyrityksessämme vastaavissa tehtävissä työskentelevillä. Esimerkiksi jos olet kauttamme töissä yrityksessä, jossa on henkilökunnalle oma kuntosali, saa sitä käyttää kyseisen yrityksen oman henkilöstön tavoin tai jos olet töissä keittiössä kauttamme, saat yleensä syödä henkilökuntahintaan siellä. Henkilökuntamyymälät erikoishintoineen ovat myös voimassa kauttamme työskenteleville ja nämä alennukset ovat välillä hyvinkin huomattavia! Työsuhde-eduissa löytyy sekä paikkakunta- että asiakaskohtaisia eroavaisuuksia. Käymme työsuhteen alkaessa työsuhde-edut työntekijän kanssa tarkemmin läpi.

Palkkaus

Palkan perusteet

Vuokratyössä VMP on sinun työnantajasi, vaikka työskentelet fyysisesti toisessa yrityksessä. Me hoidamme työsuhteeseen liittyvät työnantajan lakisääteiset velvoitteet, kuten lomakorvaukset, työeläkemaksut sekä tarvittavat vakuutukset. Palkkaus määräytyy pääsääntöisesti asiakasyrityksen käyttämän työehtosopimuksen (TES) mukaan sekä työntekijän kokemuksen ja ammattitaidon mukaan. Eli palkan suuruus riippuu työtehtävästä sekä työtaidosta.

Vuokratyö ja henkilöstövuokraus

 

Mitä on vuokratyö?

 

Vuokratyö on joustavaa työnvälitystä, jossa työntekijä ja asiakasyritys kohtaavat vuokrausfirman välityksellä. Asiakasyritys tekee henkilöstövuokrausyrityksen kanssa sopimuksen työntekijöiden vuokraamisesta. Vuokrausyritys on työnantajasi ja vastaa käytännön velvoitteista ja maksaa myös palkkasi.

Vuokratyössä työsuhteeseen sovelletaan samaa lainsäädäntöä kuin muissakin työsuhteissa.

Lue  vuokratyön plussat ja miinukset

 

Kuka maksaa vuokratyöntekijän palkan?

 

Vuokratyöntekijän palkanmaksusta vastaa vuokrausyritys.

 

Kuinka paljon vuokratyöstä saa palkkaa?

 

Vuokratyöstä saatava korvaus vaihtelee työtehtävän mukaan. VMP:n vuokratyöntekijänä palkkasi on aina vähintään kyseisen alan työehtosopimuksen mukainen.

Saako vuokratyöntekijä palkallista lomaa?

 

Kyllä. Vuokratyö kartuttaa vuosilomaa ihan siinä missä muutkin työsuhteet. Vuokratyö kartuttaa myös lakisääteistä eläkettä.

Keneltä saan työtodistuksen?

 

Vuokratyöntekijän työnantaja eli vuokratyöyritys antaa sinulle työtodistuksen. Esimerkiksi meillä VMP:llä tämän pyytäminen onnistuu helposti asiointipalvelun kautta.

Katso tällä hetkellä avoimet työpaikat tai jätä avoin hakemus