Työhaastattelu

Onnistu työhaastattelussa – vinkkejä haastatteluun valmistautumiseen

Haastatteluun pääseminen on jo itsessään onnistuminen, sillä suurin osa hakijoista karsiutuu jo ennen sitä. Työhaastattelu onkin tärkeä osa työnhakua, minkä vuoksi siihen kannattaa valmistautua huolella. Tässä tekstissä kerromme sinulle vinkit, joiden avulla tulet varmasti erottumaan haastattelutilanteessa eduksesi.

 

Ennen työhaastattelua

Perehdy yritykseen

Perehdy huolellisesti yritykseen, johon olet hakemassa töihin. Pelkkien perustietojen lisäksi kannattaa tutustua yrityksen toimialaan, arvoihin ja kulttuuriin sekä tulevaisuuden näkymiin. Todennäköisesti olet tehnyt tämän jo ennen työhakemuksen ja CV:n lähettämistä, mutta ennen haastattelua nämä asiat on hyvä palauttaa mieleen.

Mikäli olet jättänyt avoimen hakemuksen esimerkiksi henkilöstöpalveluyritykselle, niin sinun kannattaa tutustua vuokratyöhön ja rekrytoivan yrityksen asiakas- ja työntekijätarinoihin niin tiedät paremmin mitä mahdollisuuksia voisi olla tarjolla.

Mieti vastauksia etukäteen

Mieti etukäteen vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita työhaastattelussa kysytään. Tyypillisesti haastatteluissa kysytään osaamisestasi, tulevaisuuden suunnitelmistasi ja siitä, miksi juuri sinä olisit oikea henkilö tehtävään. Pohdi myös, mitä itse haluat kysyä työnantajalta. Tällöin sinusta välittyy aito kiinnostus haettavaa tehtävää kohtaan.

Pohdi palkkatoive ja perustelut

Pohdi etukäteen myös palkkatoivettasi ja perusteluita sille. Näin sinulla on vastaus valmiina, jolloin kykenet esittämään palkkatoiveesi vakuuttavammin. Kun määrität palkkatoivettasi, tutustu alan keskipalkkaan ja työtehtävän kuvaukseen. Jos haluat saada mahdollisimman tarkan tiedon, mitä kyseisessä yrityksessä maksetaan palkkaa, niin kannattaa tutustua toimialan työehtosopimukseen, joka useimmiten löytyy ihan Googlettamalla.
(nostona) Vinkki: Palkkatoiveen voi esittää myös palkkahaarukkana.

Selvitä sijainti ja pukukoodi

Merkitse haastatteluaika kalenteriin hyvissä ajoin ja tarkista missä päin haastattelupaikka sijaitsee. Näin vältät kiireen, myöhästymisen ja turhan stressin ennen haastattelua. Ota selvää yrityksen pukukoodista – jos haet rakennusalan tehtäviin, et tarvitset pukua, mutta pankkiin hakiessa se voi olla paikallaan. Mieti myös etukäteen, mitä puet yllesi, jolloin vaatekriisit pysyttelevät poissa.

 

Työhaastattelun aikana

Ole ystävällinen ja kohtelias

Ensivaikutelman rooli haastattelutilanteessa on tärkeä. Kun saavut paikalle, tiedosta, että viestit haastattelijoille koko ajan myös ilmeilläsi ja eleilläsi. Ajattele siis positiivisia asioita ennen haastattelijan tapaamista, jolloin välität itsestäsi iloista ja positiivista mielikuvaa. Innostus, myönteinen asenne ja itsevarmuus huokuvat ulospäin – anna niiden siis näkyä!


Vastaa rehellisesti

Vastaa haastattelijan esittämiin kysymyksiin rehellisesti. Muista, että sinun ei tarvitse vastata kysymyksiin mahdollisimman nopeasti – on ihan ok miettiä vastaustaan jonkin aikaa. Pyri vastaamaan myös itse kysymykseen ja vältä asian vierestä puhumista.


Kysy työstä ja yrityksestä

Haastattelun lopuksi sinulle todennäköisesti tarjoutuu mahdollisuus esittää kysymyksiä työhön tai yrityksen toimintaan liittyen. Tämä mahdollisuus kannattaa käyttää, sillä hyvien kysymysten esittäminen osoittaa, että olet aidosti kiinnostunut kyseisestä työstä.

Hyvät kysymykset ovat niitä, joita ei saa selville pelkkää työpaikkailmoitusta lukemalla tai yritysten verkkosivuja katsomalla. Kysy mieluummin, millaisia tavoitteita työtehtävään valittavalle on asetettu, tai mikä on tärkein ominaisuus juuri tässä työssä. Voit myös kysyä yrityksen tulevaisuuden suunnitelmista tai tavoitteista.
Muista, että työhaastattelun on tarkoitus olla luonteva ja vastavuoroinen keskustelu. Ole rennosti oma itsesi, äläkä turhaan jännitä.


Työhaastattelun jälkeen


Lähetä kiitosviesti

Työhaastattelun jälkeen voit lähettää rekrytoijalle viestin, jossa kiität mukavasta tapaamisesta. Kerro myös, mikäli kiinnostuksesi työtä kohtaan kasvoi haastattelun myötä. Mikäli sinulle tuli jälkikäteen jotakin tarkennettavaa tai kysyttävää mieleen, voit ottaa kyseiset asiat esille samassa yhteydessä.


Kontaktoi tarvittaessa uudelleen

Sitten ei auta kuin odottaa! Jos rekrytoija on kertonut sinulle palaavansa asiaan viikon sisään, älä ota yhteyttä ennen sitä. Mikäli yhteydenottoa ei kuulu määräajan jälkeen, voit itse palata asiaan.


Tsemppiä työhaastatteluun!

 

Etsitkö uutta työtä? Lähetä meille työhakemus!

 

On mukavaa, että työtä voi mukauttaa erilaisiin elämänhetkiin esimerkiksi koulun keskellä.
– tekijä Helsingistä
Vaikea on tästä enää parantaa.
– osaaja Lahdesta
Mielestäni yhteydenpito työnantajan kanssa toimii hyvin ja olen tyytyväinen työ-olosuhteisiin.
– iltavahtimestari pk-seudulla

Katso tällä hetkellä avoimet työpaikat tai jätä avoin hakemus