Työnhakuvinkit

Työnhakuvinkit, joiden avulla onnistut

Työnhaussa vaaditaan oman osaamisen tunnistamista ja taitoa markkinoida sitä. On tärkeää myös tiedostaa, millaista työtä etsit, sillä näin mieleisen paikan löytäminen ja työn saaminen on selkeästi helpompaa. Lue tästä kokonaisvaltaiset vinkit työnhakuun!

1. Mieti, millaista työtä etsit

Motivaation merkitys työtä hakiessa on suuri. Jotta innostuksesi ja motivaatiosi näkyy työnhaussa – ja myöhemmin itse työssä, sinun on tiedettävä, millaista työtä etsit. Alla on kysymyksiä, joiden avulla sinulle sopivan työnkuvan hahmottelu helpottuu.

Millaiset työtehtävät sinua kiinnostavat?

   • Missä asioissa olet hyvä?
   • Mihin aikaan päivästä haluaisit työskennellä? Oletko valmis esimerkiksi vuorotöihin?
   • Teetkö töitä mieluummin yksin vai ryhmässä?
   • Kaipaatko etenemismahdollisuuksia ja haasteita työssäsi?
   • Onko sinulle tärkeää erottaa työ ja vapaa-aika toisistaan?
   • Kuinka tärkeänä asiana pidät palkkaa?
   • Kaipaatko vaihtelua vai rutiineja?
   • Haluatko työskennellä arkisin, viikonloppuisin tai sekä että?

 

2. Tunnista osaamisesi

Työtä hakiessa oma osaaminen täytyy tunnistaa, jotta osaat markkinoida itseäsi potentiaaliselle työnantajalle. Oman osaamisen tunnistaminen parantaa myös ammatillista itseluottamusta, jota työnhaussa tarvitaan. Tuo aiempia töitäsi rohkeasti esille myös sosiaalisessa mediassa, niin kykysi huomataan! Taitojesi hahmottamiseksi mieti seuraavia asioita:

   • Mitä tehdessäsi saat paljon asioita aikaan?
   • Mistä asioista sinua kehutaan?
   • Mitkä asiat ovat sinulle mielekkäitä ja helppoja?
   • Missä tilanteissa sinulta kysytään apua?

Jos omaa osaamistaan on vaikeaa arvioida itse, voit kysyä entisten tai nykyisten kollegoiden, sekä esimiesten mielipidettä. Muista, että ammatillisen osaamisen lisäksi myös harrastukset ja luonteenpiirteet tuovat työelämässä tarvittavia vahvuuksia. Monissa työpaikoissa arvostetaan jonkinlaista erityisosaamista. Jos sinulla on jokin erityistaito, niin kerro siitä.

 

3. Löydä potentiaalinen yritys

Avoimia työpaikkoja voi löytää monia eri reittejä. Työpaikkailmoituksia löytyy henkilöstöpalveluyrityksistä, rekrytointisivustoilta, yritysten omilta verkkosivuilta ja sosiaalisesta mediasta. Työnhakijan kannattaa liittyä myös oman alan, sekä opiskelijajärjestöjen erilaisiin ryhmiin Facebookissa, sillä usein niissäkin jaetaan työpaikkailmoituksia ja haetaan työntekijöitä.

Työnhakua ei kannata jättää kuitenkaan pelkästään avointen paikkojen varaan. Hyödynnä myös ammatilliset verkostot, perheenjäsenet, sukulaiset, ystävät ja harrastusseurojen jäsenet. He saattavat hyvinkin tietää paikkoja, jotka eivät ole avoimessa haussa.

Voit etsiä myös nk. piilotyöpaikkoja, eli töitä, joita ei ole laitettu avoimeen hakuun. Yksi tapa löytää piilotyöpaikka on miettiä kiinnostavia yrityksiä, ja tiedustella heiltä avoimia paikkoja. Vaikka et heti työllistyisi, sinuun saatetaan olla yhteydessä joskus myöhemmin. Jos osaat perustella osaamisesi yritykselle hyvin, sinut saatetaan palkata, vaikka paikkaa ei olisikaan varsinaisesti auki.

 

4. Perehdy yritykseen

Tyypillinen työnhakijoiden tekemä virhe on, että taustatyötä ei tehdä tarpeeksi. Ennen kuin soitat potentiaaliselle työnantajalle tai lähetät hakemuksen ja CV:n, perehdy rauhassa yrityksen toimialaan, kulttuuriin ja toimintatapoihin.

Tietoa yrityksestä voi hankkia sosiaalisen median kanavista ja verkkosivuilta. Myös työpaikkailmoitus antaa usein vihjeitä siitä, millaista henkilöä paikkaan etsitään ja miten yrityksessä työskennellään. Jos työpaikkailmoitus on rentoon ja humoristiseen sävyyn kirjoitettu, mukauta oma kirjoitustyylisi sen mukaan, mikäli se tuntuu luontevalta.

 

5. Kontaktoi oikein

Ennen CV:n ja hakemuskirjeen lähettämistä, voi olla hyvä soittaa yrityksen rekrytoinnista vastaavalle henkilölle. Keskustelu rekrytoijan kanssa antaa sinulle mahdollisuuden esittäytyä ja tehdä vaikutus. Samalla voit kysyä työn kannalta olennaisista asioista, kuten palkkauksesta ja työtehtävistä. Voit myös tiedustella, mitkä hakijan ominaisuudet ovat haettavan työn kannalta oleellisimpia. Korosta niitä hakemuksessasi.

Ennen kuin otat rekrytoinnista vastaavaan henkilöön yhteyttä, mieti, mitä haluat sanoa. Ei ole järkeä ottaa yhteyttä, jos ei oikeasti ole mitään sanottavaa tai kysyttävää. Jos puhelinnumeroa ei ole lisätty ilmoitukseen mukaan, älä kaiva rekrytoijan puhelinnumeroa muualta ja soita hänelle. Sähköposti on silloin turvallisempi vaihtoehto.

 

6. Tee CV ja hakemuskirje

Ansioluettelon tehtävä on luoda sinusta ja osaamisestasi tiivis, mutta kattava paketti, joka kertoo soveltuvuudestasi haettavaan tehtävään. CV:hen tutustutaan ensimmäisenä, jonka vuoksi siitä tulee käydä nopeasti ilmi perustietosi ja antaa sinusta positiivinen ensivaikutelma.

CV-vinkit

   • Panosta selkeään ulkoasuun ja luettavuuteen. Jos haet luovalle alalle, voit tehdä CV:lle rohkeamman ulkoasun. Siistejä ja visuaalisia CV-pohjia löytää myös esimerkiksi Etsystä https://www.etsy.com/market/cv ja Resume.io:sta https://resume.io/templates
   • Personoi CV yrityksen ja haettavan tehtävän mukaan. Listaa CV:hen vain kyseisen työn kannalta olennainen työkokemus, paitsi jos kokemuksesi on vähäinen. Jälkimmäisessä on fiksua listata kaikki työkokemus.
   • Pidä CV ytimekkäänä – ihanteellinen pituus vaihtelee toimialasta ja työnkuvasta riippuen. Kerro ansioluettelossa kuitenkin vain ne asiat, joista koet olevan hyötyä kyseistä tehtävää haettaessa.
   • Kerro pelkän tittelin lisäksi myös vastuualueistasi yrityksessä ja siitä, millaisia taitoja olet oppinut. Tuo esille myös, miksi kyseiset taidot ovat hyödyllisiä haettavan työn kannalta. Havainnollista sanomaasi esimerkkien avulla.
   • Ansioluetteloon voi tuoda esille myös kokemuksia esimerkiksi ansioituneista projekteista ja vapaaehtoistyöstä, jos niistä on mahdollisesti hyötyä paikkaa hakiessa
   • Lisää hakemukseen suosittelijoidesi yhteystiedot ja selkeä kuva itsestäsi. Voit lisätä CV:hen tietoa myös harrastuksistasi ja mielenkiinnon kohteistasi, sillä ne tuovat persoonaasi esille.

Vinkit työhakemukseen

Hakemuskirje täydentää CV:ssä kertomiasi asioita. Sen tehtävä on osoittaa motivaatiosi alalle ja perustella, miksi juuri sinä olisit oikea henkilö työhön.

   • Lue työpaikkailmoitus huolellisesti ja mieti, mitä ominaisuuksia juuri tässä tehtävässä etsitään. Pidä nämä asiat mielessä, kun kirjoitat hakemustasi.
   • Aloita hakemuskirje vahvasti. Mene suoraan asiaan ja kerro, miksi olet motivoitunut juuri tähän tehtävään.
   • Tuo hakemuksessa ilmi osaamistasi konkretian ja esimerkkien avulla. Perustele osaamisesi työpaikan vaatimusten näkökulmasta.
   • Pidä hakemus ytimekkäänä, yksi A4-sivu yleensä riittää.
   • Tuo hakemuksessa esiin yritykselle tuottamasi lisäarvo ja se, miten kehittäisit toimintaa, jos sinut valitaan.

Mikäli olet hakemassa työtä verkostojesi kautta, voi olla, että vapaamuotoisempi CV ja hakemus riittävät. Lue siis tilannetta ja luota itseesi. Tarkista kuitenkin aina lopuksi, ettei CV:ssä ja hakemuksessa ole kirjoitusvirheitä.

 

7. Valmistaudu työhaastatteluun

Työhaastatteluun kannattaa valmistautua, sillä se on hyvä tilaisuus tehdä haastattelijaan vaikutus.

Kun saat kutsun työhaastatteluun, vastaa siihen mieluiten saman päivän aikana. Varaa haastattelulle hyvin aikaan – älä siis sovi haastattelua jo valmiiksi kiireiselle päivälle. Tarkista aika ja paikka, jotta et vahingossa mene vaikkapa yrityksen vanhaan toimipaikkaan haastattelupäivänä. Selvitä ajoissa, millä kulkuvälineillä pääset paikan päälle.

Ennen haastattelua syvennä tietouttasi yrityksestä, sekä kulttuurista ja toimintatavoista. Mieti myös kysymyksiä, joita haluat vastauksen haastattelussa. Hyviä kysymyksiä esittämällä osoitat, että olet aidosti kiinnostunut paikasta. Älä kuitenkaan kysy asioita, jotka käyvät ilmi jo työpaikkailmoituksesta. Mieti etukäteen vastauksia myös tyypillisimpiin työhaastattelukysymyksiin.

Vinkit työhaastatteluun

   • Ole ajoissa
   • Muista hyvät käytöstavat: kättele, katso silmiin ja hymyile
   • Pukeudu siististi ja työpaikan pukukoodin mukaisesti
   • Vastaa aina kysymykseen – älä lähde sivuraiteille
   • Ole rehellinen ja oma itsesi
   • Ota mukaasi mahdolliset työnäytteet ja todistukset
   • Kysy kysymyksiä työhön liittyen.

Työhaastattelun jälkeen saat haastattelijalta todennäköisesti tiedot hakuprosessin jatkosta ja aikatauluista. Voit myös jälkikäteen kiittää haastattelusta vaikkapa sähköpostitse ja kysyä vielä lisäkysymyksiä, jos jotakin tulee mieleen.

Jos työnhaussa mietityttää jokin asia, älä jää yksin, vaan kysy rohkeasti apua muilta. Monet ovat olleet joskus samassa tilanteessa, joten kannattaa kysellä rohkeasti muilta vinkkejä ja kokemuksia työnhakuun liittyen. Kysyä voi esimerkiksi kavereilta, perheeltä ja koulusta opettajilta. Myös netistä löytyy kattavasti tietoa työnhausta.

Työntekijöidemme kokemuksia

On mukavaa, että työtä voi mukauttaa erilaisiin elämänhetkiin esimerkiksi koulun keskellä.
– tekijä Helsingistä
Vaikea on tästä enää parantaa.
– osaaja Lahdesta
Mielestäni yhteydenpito työnantajan kanssa toimii hyvin ja olen tyytyväinen työ-olosuhteisiin.
– iltavahtimestari pk-seudulla

Katso tällä hetkellä avoimet työpaikat tai jätä avoin hakemus