Työnhaku – ohjeet ja vinkit

Työhakemuksessa ja haastattelussa kannattaa markkinoida itseään mahdollisimman hyvin. Tässä asiantuntijoidemme vinkkejä työnhakuun!

Pyri erottumaan eduksesi

Sinulla voi olla vahvuuksia ja osaamista, jotka liittyvät ammattitaitoon, koulutukseen tai kokemukseen. Vahvuudet voivat olla myös henkilökohtaisia ominaisuuksiasi. Osaamista voit saada myös esimerkiksi järjestötoiminnan tai harrastusten kautta.

Oman osaamisen ja vahvuuksien kartoitus on tärkeä osa työnhakua. Mieti näitä erityisesti haetun työpaikan kannalta ja pyri korostamaan niitä sekä työhakemuksessa että työhaastattelussa. Opettele perustelemaan osaamistasi, soveltuvuuttasi ja motivaatiotasi. Pohdi samalla myös kehittämisalueesi: minkälaista osaamista tarvitset lisää, tarvitsetko mahdollisesti lisäkoulutusta?

Mieti miksi yrityksen pitäisi valita juuri sinut? Senhän työnantaja haluaa tietää. Mitkä ovat ne tekijät, jotka osoittavat osaamisesi ja kiinnostuksesi juuri tähän paikkaan.

Lue työpaikkailmoituksia oikein

Löytäessäsi mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen pohdi mitä työnhakijalta odotetaan, oletko sopiva henkilö työpaikkaan ja onko työpaikka sinua kiinnostava. Tutustu työnantajayritykseen vaikka netin kautta; millä alalla yritys toimii ja mitä se tekee. Mieti, miten hyvin täytät yrityksen asettamat kriteerit ja miten koulutuksesi ja työkokemuksesi soveltuvat haettuun tehtävään. Vaikka et ihan kaikkia kriteerejä täyttäisikään mutta olet kiinnostunut tehtävästä, kannattaa tietenkin hakea.

Ota selvää!

Työnhaussa taustatyö kannattaa aina. Mitä enemmän tiedät yrityksestä johon haet, sitä paremmin pystyt suunnittelemaan hakemuksesi työpaikan tarpeita vastaavaksi. Alaan liittyvästä tiedosta on myös hyötyä, sillä ne luovat pohjan lisäkysymyksille. Työnhakija, joka on ottanut asioista selvää etukäteen antaa itsestään motivoituneen ja kiinnostuneen kuvan.

Työhakemuksen laadinta

Hakemusta laatiessasi pidä mielessä työtehtävä ja yritys, johon olet hakemassa. 

Vinkkejä hakemuksen laadintaan

  • Hakemus on vastaus työpaikkailmoitukseen ja sen tehtävä on osoittaa yritykselle, että osaamisesi, motivaatiosi ja ammattitaitosi soveltuvat kyseiseen hakuun.
  • Vastaa samalla tyylillä kuin työpaikkailmoitus on kirjoitettu.
  • Voit käyttää apunasi jo olemassa olevia valmiita pohjia tai malleja, mutta keksi silti hakemukseesi jotain valmiista pohjista erottuvaa. Toimiva hakemus riippuu aina haetusta tehtävästä.
  • Työhakemuksen sisältö muuttuu osaamisen ja kokemuksen mukaan. Työhakemuksen tulisi mahtua yhdelle sivulle, joten tärkeimpiin asioihin keskittyminen on oleellista.
  • Hakemuksen tulisi olla ytimekäs, selkeä ja helposti ymmärrettävä.
  • Aloita hakemus kaikkein tärkeimmällä. Etsi konkreettisia asiayhteyksiä työpaikkailmoituksen ja osaamisesi tai kokemuksesi välillä. Jos ilmoituksessa edellytetään tiettyjä ominaisuuksia, vastaa niihin. Perustele kiteytetysti ammattitaitosi tai ominaisuuksiesi kautta miksi juuri sinä olisit tehtävään oikea henkilö.
  • Jos sinulla ei vielä ole vakuuttavaa listaa työkokemuksista tai suosittelijoista, kannattaa esitellä haetun tehtävän kannalta oleellisia ominaisuuksia ja piirteitä. Muista myös perustella, esim. ”Edellisestä työpaikasta saamani palautteen mukaan olen oma-aloitteinen ja ahkera”.
  • Lähetä hakemuksesi hyvissä ajoin ja toivotulla tavalla. 

 

Palaa lukemaan lisää työnhakuun liittyviä linkkejä tästä!