Mira: Vieraana nepalilaisessa keittiössä

Viime tekstissä kirjoitin verkostoitumisesta ja siitä, kuinka sen sisäistäminen ja merkityksellisyys kuroutui itselleni umpeen vasta paljon myöhemmin siitä kun tutustuin aiheeseen.

Samalla tavalla tapahtui kulttuurituntemuksen ja -erojen kanssa. Matkailualaa opiskellessani kävin useamman kurssin liittyen eri kulttuureihin, mutta kurssin tärkeys ei välittynyt minulle tuolloin tarpeeksi vahvasti. Vaihto-oppilasvuoteni Meksikossa avasi silmiäni ja antoi käytännön kokemusta aiheesta. Tämän koen olleen erittäin tärkeä osa kulttuurillista kasvuani.

Nyt vuoden maailmaa kiertäneenä aihe on jatkuvasti itselleni ajankohtainen ja on ollut mahtavaa huomata, kuinka uusia oppimistilanteita tulee eteen päivittäin. Se luo omalta osaltaan työni suolan ja halu oppia kasvaa tiedon kertyessä. Ongelmanratkaisu-, arviointi- ja päätöksentekokyky kehittyy päivä päivältä paitsi itselläni, mutta myös kolleegoillani joilla on useampi vuosikymmen työkokemusta takana. Työ jossa ei ikinä voi olla tarpeeksi valmis, tarjoaa todella paljon. ”Nälkä kasvaa syödessä” kuvaa tätä erityisen hyvin.

Mieleenpainuva kulttuurien kohtaaminen tapahtui viime kuussa vapaa-ajallani Espoossa, nepalilaisessa Fishtail-nimisessä ravintolassa. Ravintolan yrittäjänä toimiva Ganga tarjosi unohtumatonta vieraanvaraisuutta, mikä sai välistä unohtamaan, että olimme maksavina asiakkaina ravintolassa. Gangan ote omaan työhönsä oli ihailtavaa ja hän kohteli meitä vierainaan, juuri sopivan tuttavallisesti. Palvelu ei tuntunut asiakas-työntekijäsuhteelta, mitä harvemmin osaa odottaa Suomessa. Myös omassa työssäni tärkeä ominaisuus palvelussa, ”little extra”, toteutui jokaisessa palvelun vaiheessa ja loi hyvin henkilökohtaisen jäljen palveluun.

Olin kiinnostunut nepalilaisesta ruoanlaittokulttuurista ja asiasta keskusteltuamme löysin itseni tutustumassa tandooriuuniin, mikä olisi ollut lähes automaattisesti poissuljettu vaihtoehto suomalaisessa ravintolakulttuurissa. Ganga oli hyvin avoin ja jakoi mielellään omaa tietämystään asioista sekä avasi nepalilaista kulttuuria.

Jälkeenpäin mietin kuinka rohkean päätöksen Ganga oli tehnyt tullakseen Suomeen ja ryhtyä yrittäjäksi. Suomen lainsäädäntö (varsinkaan ravintola-alan lupaviidakko) ei ole edes suomalaiselle itsestäänselvyys. Saati ettet puhu sujuvasti kieltä ja joudut aloittamaan asioiden selvittämisen aivan alusta. Kuinka monella suomalaisella riittäisi rohkeus hypätä koneeseen ja perustaa uusi elämä Nepalissa ilman että osaa kieltä? Toki meistä hurjapäitä löytyy, mutta yleisellä tasolla voisi sanoa, ettei kovin moni. Ganga on tehnyt loistavaa työtä ravintolansa kanssa, hän on luonut paketin, jossa kaikki toimii. Palvelu ja ruoka oli loistavaa, eikä ole ihme, että Fishtail rankattiin viime vuonna viidenneksi parhaaksi pääkaupunkiseudun ravintolakisassa*. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan ja lähteä tutustumaan ravintolaan, matka hieman kauempaakin on varmasti kannattava.

* Kisa oli Länsiväylän järjestämä, jossa etsittiin pääkaupunkiseudun intialaisten, nepalilaisten, srilankalaisten ja pakistanilaisten parhaat ravintolat. Kisassa oli mukana 61 ravintolaa ja ääniä annettiin yhteensä 443 kappaletta

Verkostoidun, kiitos!

Pääsin sisään verkostoitumiseen vasta kun olin ollut muutaman vuoden työelämässä ja sisäistin asian vasta muutama vuosi sen jälkeen. Kun työelämässä aloitti, ei osannut edes ajatella tehdystä työstä saatavia mahdollisia etuja ja mahdollisuuksia. Oma mielipiteeni on, että loistava mahdollisuus aloittaa verkostoituminen tai pitää suhteista huolta, on ehdottomasti keikkatyö ja tapahtumat ympäri Suomea.

Itse kokoaikaisesti työssä käyvänä ei keikkatyölle ole ollut niin paljon aikaa kuin aiemmin, mutta nautin niistä vuoroista entistä enemmän, kun asia ei ole enää niin itsestäänselvyys kuin aiempina vuosina. Lähdin mukaan Lahden MM-kisoihin tarjoilemaan ja pitämään huolta VIP executive kisaväestämme. Työputkea kertyi 16 päivää putkeen, mutta silti päällimmäisinä tunteina on se, kuinka ihanaa ja opettavaista se oli.

Kisoista minulle avautui kaksi uutta työmahdollisuutta ja useita uusia tuttavuuksia ravintolamaailmasta. Toinen paikoista oli edustustarjoilijan keikkaluontoinen työpaikka, jossa työvuorot sijoittuvat halki maan. En ole tehnyt kovin paljoa edustustarjoilijan töitä, joten olen hyvin innoissani uudesta aluevaltauksesta, aivan huippua!

Me olemme kaikki itsemme käyntikortteja ja mikään ei puhu paremmin puolestasi työelämässä kuin oma asenteesi ja ammattitaitosi töissä. Parhaimmassa tapauksessa verkostoidut puolivahingossa elämäsi parhaisiin kontakteihin olemalla vain oma ahkera itsesi. Kun uusia kontakteja syntyy, tarkoittaa se lyhyellä tai pitkällä välillä uusia työpaikkoja, alan konkareiden parhaita vinkkejä (joita kannattaa ehdottomasti kuunnella!), työelämässä hyväksi koetut ja sinulle ehkä uudet toimintamallit, pääsy tekemään ja olemaan osana erilaisissa tapahtumissa joista voi syntyä uusia verkostohaaroja toisiin tapahtumiin jne.

Verkostoitumisessa on kuitenkin hyvä pitää mielessään muutama asia, ettei ala pitämään sitä itsestäänselvyytenä ja tätä kautta tahtomattaan rikkomaan omaa verkostoaan.

Jos pystyt pyytämään, muista myös tarjota. Verkostoituminen toimii parhaiten kun sitä vertaa ystävyyssuhteeseen. Mikään kaverisuhde ei toimi, jos toinen vain pyytää, muttei ikinä ole valmis tarjoamaan omaa apua tai osaamista. Verkostoituminen on parhaimmillaan, kun verkon sisällä olevat auttavat toisiaan pyyteettömästi kukin vuorollaan.

Pidä silmät auki, mutta älä liian auki. Mikään asia ei parane pakottamalla. Vähän niin kuin rakkauden kanssa, se ei tule väkisin etsimällä vaan yleensä silloin, kun sitä vähiten osaa odottaa. Verkostoitumisessa tätä voisi soveltaa, mutta ei tietenkään voi odottaa sokeana, että kaikki tupsahtaa eteesi tyhjästä. Verkostoitumista voi tapahtua missä vain ja tämän takia on hyvä pitää tietynlainen valppaustila koko ajan päällä, muttet anna sen paistaa itsestäsi läpi.

Jokainen työelämään liittyvä tapahtuma voi olla uusi mahdollisuus ja itse liputan ehdottomasti erilaisissa tapahtumissa työskentelyä, oli ammattiala mikä tahansa. Ammattialoja löytyy monia ja työntekijät tapahtumissa ovat kerääntyneet ympäri Suomea erilaisista työpaikoista. Tässä on jo loistavat avaimet onnistuneeseen verkoston luomiseen ja työuralla etenemiseen. Näin työvuorosta syntyy palkkaa paljon arvokkaampi asia.

Paluu koulunpenkille inhokin pariin

Yläasteella teini-iän uhma aikaan ruotsin tunnit eivät kuuluneet suosikkeihini ja ammattikoulussa kun aine alkoi matkailualan myötä kiinnostamaan, oli siitä vaikea saada enää koppia. Toki ruotsin kielestä ymmärtää tavalliset fraasit, mutta puhetaito on hyvin heikko. Lentoemännän työssä ruotsin kielen tarve on korostunut, olemmehan toistaiseksi kaksikielinen maa.

Itselläni on tähtäimessä esimiesasema matkustamon puolella ja vaikka vaatimuksena ei siinä vaiheessa enää olisikaan ruotsin kielen taitoa kun oma työkokemukseni riittää hakemaan tehtävään, tulisi esimiehen (purserin) mielestäni pystyä palvelemaan ja kommunikoimaan asiakkaita ruotsiksi.

Kaikki kuulutuksemme ovat myös ruotsin kielellä ja pelkästään ääntämisen puolesta olisi tietysti hyvä oppia ainakin perusteet. Idea lähti muhimaan jo kurssilla ennen kuin aloitin lentoemännän työt, mutta siinä vaiheessa minulla oli niin paljon uutta oppittavaa, että se jäi hieman taka-alalle ja unohtuikin hetkeksi.

Päädyin muutama viikko sitten aikuislukion sivuille ja iloiseksi yllätykseksi huomasin, että voin opiskella yksittäisiä aineita ja ideani lähti kasvattamaan siipiä. Kurssitarjotinta katsoessani miinuspuolena huomasin, että opetus tapahtuu maanantaista perjantaihin aina samaan aikaan, mikä tuottaa 3-vuorotyössä omat haasteensa. Osassa aineissa tunnit järjestettiin muutaman kerran viikossa, suuremmilla kerta tuntimäärillä, mikä olisi ollut parempi vaihtoehto itselleni.

Tästä huolimatta täytin ilmottautumislomakkeen ja ilmoitin itseni maaliskuussa alkavalle kurssille. Tietysti jännittää, että riittääkö lähtötasoni noille tunneille, mutta aikahan sen näyttää. Vuosien tauon jälkeen palaan taas koulun penkille ja ostamaan koulukirjoja, aika jännittävää. 🙂

Asian myötä mietin työn puolesta tullutta innostusta asioihin ja on ihana huomata kuinka työssä oppii uuttaa (ja haluaa oppia!) vaikka työntekijä olisi ollut talossa useamman vuoden ja kuinka työ inspiroi aloittamaan jotain täysin uutta tai palaamaan vanhan asian pariin. Vaikka työelämä ottaa, varsinkin vuorotyöläisiltä, antaa se myös paljon. Epäsäännöllisen (uni)rytmin, oman elämän tasapainottamisen ystävien ja perheen välillä työaikojen mukaan ja harvojen viikonloppu vapaiden vastapainona tulee yhtä köyttä vetävä työyhteisö, mahdollisuus nähdä auringon nousu ensimmäisten joukossa kun pääset töistä tai olet menossa työvuoroon ja mielekkäästä työstä kumpuava ilo ja inspiraatio uuteen, joka kehittää sinua eteenpäin. Ihana elämä.

Kanta-asiakkaiden ihanuus ja vaikeus

Kun aloitin ravintola-alalla ja olin työssäoppimassa ensimmäisessä paikassani, puhuin töissä olleen tarjoilijan kanssa kanta-asiakkaista. Ravintola oli aikoinaan teettänyt 100 kanta-asiakaskorttia, jotka he olivat jakaneet oman harkintansa mukaan ns. parhaille asiakkaille. Kysyinkin, että millä perusteella kortit oltiin jaettu ja tarjoilija sanoi minulle: ”Minun mielestäni kanta-asiakas on sellainen, joka käy meillä päivittäin, ei kahden viikon välein tai kerran kuukaudessa.”

Miten kanta-asiakas sitten määritellään? Onko kanta-asiakkuus tosiaan sitä, että sinun tulee käydä useamman kerran viikossa tietyssä paikassa tai käyttää yritykseen huomattavia summia rahaa? Jos ihminen käy kerran kuussa ulkona syömässä tai matkustaa kerran vuodessa ja hän käyttää aina aina saman yrityksen palveluita, on tämä mielestäni myös kanta-asiakkuutta.

Kanta-asiakkailla voi tietysti olla (ja kuten onkin) yrityksissä erilaisia tasokortteja, mitkä määrittyvät palveluiden käyttöasteella. He ketkä käyttävät palveluita useasti, luovat totta kai henkilökohtaisia asiakassuhteita yrityksen henkilökunnan kanssa. Vuosien varrella eri yritysten kanta-asiakkaat ovat kertoneet elämästään hyvinkin henkilökohtaisia asioita ja luonnollisesti käyttäytyvät tuttavallisesti tuntemilleen työntekijöille. Tämä tuo työhön ihanuutta, mutta myös tarvetta ongelman ratkaisukyvylle. Ei ole hienompaa, kuin kuulla työpäivän / tapaamisen / lennon jälkeen, että ”taas kerran hoiditte asiat hienosti” tai ”kiitos taas kerran hyvästä palvelusta.” Eräs kanta-asiakkaamme halasi minua lennon jälkeen ja se jos mikä tuntui hyvältä. Kanta-asiakas tuo myös haasteita, mikä ei aina tietenkään ole huono asia. Tuttavallisen asiakassuhteen myötä asiakas helpommin näyttää myös negatiiviset tunteet ja vaikka palvelussa ei olisi mitään vikaa, voi asiakkaan paha päivä purkautua tahtomattaan työntekijään. Kanta-asiakkaat oppivat vuosien varrella myös vaatimaan, mikä on totta kai ihan hyväksyttävää. Parempaa palvelua ja pientää extraa odotetaan, joka tuo normaaliin palveluproseduuriin lisää työkuormaa.

Kanta-asiakkaiden vaatimukset ja odotukset ovat myös positiivinen asia yritykselle. He tietävät ja ovat nähneet mihin henkilökunta pystyy, miksi olettaa jotain vähempää? Omalta osaltaan he hoitavat myös yrityksen markkinointia; hyvän palvelun seurauksena kanta-asiakkaat edistävät markkinointia puskaradiolla ja luovat yrityksen positiivista kuvaa. Luotettavin, tai ainakin yksi luotettavimmista markkinoinnin lähteistä on kokemukseen perustuva mielipide, nin positiivinen kuin negatiivinen. Ja yritys jolla on (useampia) kanta-asiakkaita kertoo mielestäni ehdottomasti siitä, että yritys sekä varsinkin henkilökunta tekee asiat oikein.

Ihanaa joulua meille töissä oleville!

Monet turistit, ketkä ovat tulleet viettämään joulua Suomeen, ovat olleet yllättyneitä, kuinka hiljaista Suomessa silloin on. He ovat tienneet, että esim. Helsingistä ihmiset ovat lähteneet mökeilleen ja sukulaisilleen joulun viettoon, mutta lähes tyhjä katukuva on ollut hämmästyttävä. Kuten yleensä, kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Vaikka suurin osa pääsee hiljentymään ja rauhouttumaan, on aloja, jotka eivät koskaan hiljene. Ihmiset syövät ja käyvät ulkona myös jouluna (ja varsinkin joulupäivänä), matkustavat, käyvät kaupassa sekä huoltoasemilla, saavat lapsia ja valitettavasti tapahtuu myös tapaturmia sekä rikoksia. Osa meistä on hyvinkin mielellään joulun töissä ja osa joutuu tyytymään työvuorolistan sanelemaan kohtaloon. Varsinkin jos kotona odottaa (pieniä) lapsia, on joulu varmasti kova paikka olla poissa. Lapsettomille voi myös joulu olla totta kai vuoden kohokohta ja mahdollisesti ainut hetki, kun koko perhe / suku kokoontuu. Annan ymmärrykseni kaikille, ketkä tahtoisivat viettää joulun kotona, onhan se monelle suomalaiselle sydäntä lähellä oleva juhla. Oli asia kummin päin tahansa, voi työssäkin olevat virittäytyä omalla tavallaan joulutunnelmaan ja tehdä työvuorosta antoisan, eikö vain? 🙂

Oli ala mikä tahansa, saa joulusta aina hyvän lisän palkkapussiin, jolla voi hieman piristää omaa mieltään. Monille tämä on tietysti porkkana olla joulu mielellään töissä, kuten minulle tämä on osasyy asiaan. Itselleni joulu ei ole ykkösjuhla vuodessa, vaikka juhlin sitä toki aina kun voin perheeni ja erityisesti siskoni lasteni kanssa. Mutta annan mielelläni jollekin perheelliselle ihmiselle vapaan joulun, olemalla vapaaehtoisena töissä tänä vuonna. Olisihan se ihanaa, että joku tekisi minulle niin, kun oman perheen perustan. 🙂 Monet töissä olevat ovat alalla, joka on suoranaisesti tai epäsuorasti asiakaspalveluammatteja ja tästä kannattaa ottaa kaikki irti pyhinä. Me olemme heitä, jotka tekevät asiakkaidemme joulun tai ainakin osan kokonaisuudesta. Hyvä mieli tarttuu ja onhan se mahtava tunne, kun näet, että olet voinut tehdä palvelutilanteen odotettua paremmin. Sinä voit levittää joulumieltä ja tehdä taianomaisia hetkiä pienillä teoilla. Pistä tonttulakki päähän, laula pätkä joululaulusta, kysy lapsilta asia tai kaksi esim. mistä he pitävät joulussa tai paista pipareita kotona valmiiksi (tai osta valmiita) ja jaa ne asiakkaillesi.

Ja kuka sanoi, että meidän täytyisi jättää joulu kokonaan välistä? Tee jouluruoka ja tortut ennen / jälkeen joulun, käy sukulaisten luona kun pääset vapaille ja vaihtakaa silloin lahjoja, koristele muovikuusi kotiin (ei tarvitse huolehtia neulasten karisemisesta) ja laita jouluvaloja. Ei ole kiveen hakattu, milloin joulua pitäisi viettää. Vietä oma joulu ystävien tai perheen kanssa (tähän voi yhdistää myös pikkujoulut). Ajattele asiaa myös tältä kannalta; saat stressittömän joulun. Ei tarvitse miettiä joulusiivousta, jouluastiaston ym. etsimistä / hankintaa ja rahaa varmasti säästyy, vaikka pitäisitkin joulun myöhemmin. Minusta työskentely jouluna kuulostaa loppu peleissä aika mukavalta vai mitä mieltä olet? Ihanaa joulua meille työssä ja vapaalla oleville, nauttikaa olostanne! 🙂

Liian hyvä työntekijä

Tässä kuussa tahdon nostaa esille asian, jossa moni meistä on ollut, mutta ei ole ehkä osannut olla tarpeeksi itsekäs. Viime vuosina työtahti on kiristynyt, enemmän asioita tulisi saada lyhyemmässä ajassa tehtyä, deadlinet puskee päälle ja projekteja on useampi kerralla käynnissä. Tämän kaiken yritämme saada hoidettua, vaikka meissä ei ole yhtään enempää voimavaroja kuin aikaisemminkaan. Lisäpaineita tuo totta kai nykypäivän heikko työllisyystilanne ja pelko siitä, että olisi liian helposti korvattavissa. Antamamme lisäpanos näkyy ylityötunteina, mikä otetaan pois yöunista, lyhyemmistä tauoista, joka on pois ruokailuista ja töiden jälkeen uupumuksena, joka verottaa jaksamista liikuntaan. Ja kun flunssa-aalto iskee ja osuu kohdalle, ei malteta jäädä kotiin. Aamulla pyörii mielessä, että onko liian terve kuitenkin jäädäkseen pois töistä, vaikka kuumemittari näyttää lukemaa ja nenäliina pitää olla koko ajan lähettyvillä. Tahto saada projekti loppuun, tärkeä kokous pidettyä tai asiakkaan tilaama tilaisuus pidettyä on omaa olotilaa suurempi ja töihin lähdetään. Kohta ollaankin niin kipeitä, ettei liikuta viikkoihin mihinkään.

Tänä syksynä olen nähnyt vierestä, kuinka muutama ihminen on joutunut sairaalahoitoon, koska ei ole malttanut pysähtyä ja levätä. Flunssan ja kuumeen jälkitautina tuli keuhkokuume ja vuodeosastolle siirtäminen. Silloin itsekin pysähtyi miettimään, miten asiat tulisi priorisoida. Se on ok, että rakastat työtäsi ja tahdot antaa täyden panoksesi aina, mutta on hyvä ajatella asioita myös pidemmällä tähtäimellä, että pystyisit tekemään töitä vielä 15 vuoden jälkeenkin. Ei ole kenenkään etu, jos flunssa jälkitautina saat jonkin taudin ja toivut siitä pahimmassa tapauksessa kuukauden tai kaksi. Pitää muistaa myös ajatella työkavereita; ei kukaan tahdo sairastua sen takia, että päätit tulla töihin sairaana.

Suurimmaksi osaksi tuuraja löytyy muutamaksi päiväksi joko firman sisältä tai vuoratyöfirmasta ja jos ei, niin sitten aikatauluja venytetään. Vaikka olisitki yrityksessäsi lähes korvaamaton, tulet huomaamaan, että firma pyörii vaikka lepäisitkin kotona.   Meillä kaikilla on vain yksi vartalo ja mieli, josta tulee pitää huolta. Mikään työpaikka ei saa olla itseäsi tärkeämpi, etkä sinä saa olla liian hyvä työntekijä. Hyvä työntekijä muistaa nauttia vapaapäivistä, huolehtii yöunista, syö hyvin ja kuuntelee itseään. Hyvä työntekijä myös välittää työkavereistaan, ettei heistä joku ole tahtomattaan liian hyvä työntekijä.

Työstä saa ja pitää nauttia, mutta itseään ei saa unohtaa. Opettele kuuntelemaan kehoasi, pyytämään apua kun siltä tuntuu ja panosta työhyvinvointiin. Onko parempaa komboa kuin osaava ja jaksava työntekijä? 🙂

Hymy, tuo mystinen päivän pelastaja

Kun hymyilemme, noin 200 lihasta työskentelee. Hymy tuottaa mielihyvää muille ja itsellesi sekä sen terveyshyödyistä on tehty tutkimuksia.
Tiesitkö, että hymyily vapauttaa aivoissa endorfiineja ja tätä kautta lieventää stressiä sekä vihan tunnetta?
Hymyily tuottaa ihmiselle enemmän valkosoluja, joten hymyileminen kasvattaa vastutuskykyä. Uskomatonta eikö?

Aito hymy on jotain, mikä kaikilta löytyy ja tätä kaikkien tulisi käyttää työelämässä hyödykseen. Ei vain niistä saatujen terveysvaikutteiden takia, vaan asiakassuhteen tähden.
Ihmiset ottavat paremmin kontaktia sellaiseen, joka hymyilee sekä ihmiset luottavat hymyilevään persoonaan enemmän.
Kun olet luonut hyvän ensivaikutelman, antavat asiakkaat anteeksi, vaikka vähän mokaisitkin. Hyvällä tuurilla nauratte yhdessä vielä mokallesi.
Eikä johtoasemassakaan olevien tule unohtaa tätä; on tehty tutkimus, jossa on todettu, että hymyileminen on tehokkain johtamiskeino.

Aina ei tietenkään voi luottaa, että hymyllä saa kaiken anteeksi, vaikka se antaakin paljon pelivaraa. Jos tulee tukalat paikat ja tuntuu, että koko paletti hajoaa käsiin, on hymy osaratkaisu mielestäni myös siihen.
Tutkimusten mukaan hymyily stressaavassa tilassa kannattaa; osallistujat jotka tekivät näin, voivat paremmin ja heillä oli alhaisempi syke.
Lukittaudu siis vaikka vessaan hetkeksi ja hymyile itsellesi peilin kautta, et voi siinä mitään hävitäkään.

Hymy ei maksa mitään, muuta kuin ehkä oman panostuksen ja halun siihen. Parhaat asiakaspalvelukokemukseni vuosien varrelta ovat niitä, joissa työntekijä on ollut aidosti tilanteessa läsnä ja hymyillyt. Ei kuulosta rakettitieteeltä, eihän?
Itse koen, että asiakaspalvelun työelämässä hymyillään vaitettavasti liian vähän tai ainakin liian vähän aidolla hymyllä.
Haastan teidän kaikki hymyilemään ja kiinnittämään huomiota hymyynne; ”if you can make someone happy, do that.”

Lisää potkua työuraan

Itse olen sitä mieltä, että työpaikka on mieluisa, jos näet esimiehesi työtehtävät sellaisina, joita itse tahtoisit tehdä. Miten itse voi vaikuttaa uralla kehitykseen pidemmällä tähtäimellä?

Yhtenä tärkeänä asiana näen, että sinun tulee tietää, missä työskentelet. Oli yritys iso tai pieni, tutustu organisaation. Käy ajatuksella nettisivut läpi, opiskele miten liikevaihto syntyy ja käy läpi viikkotiedotteita, sosiaalisen median kanavia ja raportteja liittyen yriykseesi. On helpompi tähdätä ylöspäin, kun tietää mitä ympärillä tapahtuu.

Jos yrityksessänne on mahdollista osallistua erilaisiin projekteihin, hae niihin rohkeasti mukaan, vaikka projekti olisi oman osaamisalueesi ulkopuolella. Tiimiin saadaan eri osa-alueiden näkemyksiä ja lopputuloksesta tulee rikkaampi. Itse pääset oppimaan uutta ja tutustumaan laajemmin yrityksesi toimitaan.

Projektien lisäksi, voit itseopiskelulla ammentaa tietouttasi. Kirjat, e-kirjat, nettivalmennukset, opetusvideot tai vaikka avoimien opistojen kurssit antavat hyvää pohjaa uuden oppimiselle ja etenemiselle.

On sanomattakin selvää, että uuden oppiminen on avain etenemiseen. Uusi tarvitsee aina aikaa ja monella meistä aika on hyvinkin kortilla. Opettele ajanhallintaa ja tiedosta miten käytät aikasi. Ota itsellesi selkeä tavoite ja aikatauluta päiväsi tarvittaessa, jos se auttaa sinua pitämään kiinni tavoitteesta. Käytä työpaikalla tauot hyödyksi, kuuntele e-kirjaa työmatkat, hyötykäytä aika kun kun lapset ovat harrastustunneilla tai kun itse olet lenkillä tai salilla. Vaihtoehtoja on monia.

Ole aktiivinen. Näytä kiinnostuksesi esimiehellesi; osallistu, kysy, vaikuta, ehdota, auta ja pyydä apua. Pidemmällä tähtäimellä aktiivisuutesi erottuu selkeästi eduksesi ja tuottaa tulosta. Jos lopputulos ei kuitenkaan ole juuri se mitä tavoittelit, ajattele asia itsesi kannalta positiivisesti; olet oppinut uutta ja saanut erilaista näkökulmaa työelämääsi. Koskaan oppiminen tai koulutus ei mene hukkaan ja työn kuvan uudistus tekee meille kaikille hyvää sekä piristää.

Mikä avuksi kun töihin lähtö tympäsee?

Kaikilla meillä tulee vastaan päiviä, kun sänky tuntuu liian mukavalta tai stressi puskee päälle, eikä töihin lähtö kiinnosta sitä vähääkään. Tätä tapahtuu kaikille – työtään hullun lailla rakastavasta, töitä pelkän palkan takia tekevään. Asetuit mihin tahansa väliin, se on ok ja normaalia. Kaikki ei voi aina maistua mansikalta, mutta voimme yrittää muuttaa makua.

Tällaisiin päiviin voi varautua ennaltaehkäisevästi, ettei tylsältä tuntuvan aamun fiilikset seuraa kotoa töihin. Osta itsellesi omaa silmää mielyttävän värisiä Post-it-lappuja tai värillistä paperia, joista leikkaa sopivan kokoisia paloja ja mieti itseäsi piristäviä lainauksia tai etsi niitä netistä.

Lainaukset voivat olla esimerkiksi ”Tänään ylität omat odotuksesi”, ”Make someone smile today” tai ”Olet kertakaikkiaan loistava tyyppi”. Vaikka teksti saattaisi kuulostaa hölmöltä, kun olet kirjoittanut sen paperille ja luet sen omalla käsialalla ensimmäistä kertaa, ripottele laput siitä huolimatta aamurutiinin reitillesi. Paikat voivat olla esimerkiksi hammasharjatelineen vieressä, maitopurkissa tai vaatekaapissa silmiesi korkeudella.

Tympäisevinä aamuina lue laput läpi sitä mukaan kun ne tulevat vastaan ja hampaita pestessä tai kahvia juodessa käy lappu useampaan otteseen läpi. Jos tuntuu ettei tämä auta – mene peilin eteen ja sano voimalauseesi itsellesi ääneen (kerran tai useamman). Aivot rekisteröivät tämän eri tavalla ja mielesi rupeaa imemään itseensä sanomasi tiedon. Itse olen todennut tämän toimivan, useampaan otteseen. Olen yllättänyt itseni huomaten, että hetken päästä mieliala on ruennut muuttumaan positiivisempaan. Olen löytänyt asenteen, joka huutaa vimmatusti, että tämän päivän vedän sata lasissa tai että itse rupeaa hymyilemään, kun miettii pieniä iloja, joilla saisi muut iloiseksi.

Työhön tulee mukaan ihan eri tavalla tunnetta, kun aloittaa itsensä valmistamisen jo kotoa ja jos tahtoo, voi asettaa itselleen pieniä tavotteita päivälle. Lappuja voi (ja kannattaa!) lukea myös ’hyvinä päivinä’ ja iskostuttaa lainauksia alitajuntaan. Hyvä mieli on siitä ihana asia, ettei siitä tarvitse nauttia pelkästään yksin, vaan se tarttuu herkästi. Tämä luo raikasta ilmapiiriä työyhteisöön ja keventää työtaakkaa henkisesti. Pienellä teolla voi saada aikaan kauaskantoisia tuloksia, melkein kuin huomaamatta. 🙂

Sinustako palvelun Sirius?

Aloille, joissa ollaan ihmisten kanssa tekemisissä hakeutuu useimmiten sosiaalisia ja kanssakäymisiä kaipaavia henkilöitä. Kirjoitankin tämän tekstin niille hieman ujommille ihmisille, joissa riittäisi valtavasti potentiaalia – heti kun rohkeus heittäytyä löytyy.

Tiedän monta henkilöä, jotka eivät ole koskaan pitäneet itseään varsin asiakaspalveluhenkisenä tai hyvänä ihmisten käsittelijänä ja henkilöitä, jotka niin tahtoisivat vaihtaa alaa ihmisten pariin, mutta ujous vie voiton.

Kannustan kaikkia lähteä kokeilemaan uutta työtä, jos kiinnostusta muihin aloihin ja innostusta löytyy. Mutta tiedän, aina se ei ole vain siitä kiinni. Miten asiakaspalvelussa voi voittaa jännityksen ja ujouden ja päästä kokeilemaan siipiään?

Entisen työpaikkani vuoropäällikkö kertoi minulle aikoinaan, että rakastaa asiakaspalvelua siitä syystä, koska hän voi olla sillä hetkellä kuka tahansa. Enkä tarkoita nyt identiteetin muuttamista töissä, vaan näyttelemistä. Hän kertoi minulle, että näytteleminen on ollut pitkään osa hänen työtapaansa ja hetken mietittyäni idea kuulosti loistavalta. Vuoropäällikköni oli aivan loistava työssään, joten jotain perää tuossa oli pakko olla.

Näytteleminen alan uusille tulokkaille tuo varmasti itsevarmuutta ja otetta työhön. Näyttelemiseen pitää uskaltaa heittäytyä ja roolia voi kehitellä päässä valmiiksi uskaliaasta työntekijästä, jos se antaa jutulle luontevamman alun. Mikä olisi parempi yhdistelmä kuin into ja päätös siitä, että olet tänään itsevarma ja uskalias työvuorossa? Tämä ”rooli”, minkä päätätkään sen olevan – nopeuttaa rytmin löytämistä uuteen työhön ja siitä pääset kehittämään itseäsi oppimisen loputtomalla tiellä. Kokeile, tutki, haistele, ole utelias. Jos saat vaikuttaa työvuoroihisi (vuokratyöfirmat!), ole rohkea ja valitse kiireinen vuoro ensimmäiseksi. Siitä saat paljon kokemuksia irti ja opit eniten asioita. Oli ensimmäinen vuorosi sitten upea tai täysi katastrofi, olet nähnyt heti mitä työ kiireisimmillään on. Tämän jälkeen hiljaisemmat vuorot tuntuvat lasten leikiltä ja silloin voit kiinnittää huomioita kehitettäviin alueisiin, jotka tulivat vastaan aiemmissa vuoroissa.

Tutustu mahdollisimman paljon muihin mahdollisuuksiin, joita työelämä voi tarjota, tulet oppimaan ja kokemaan asioita, jotka kantavat (työ)elämässä eteenpäin. Jututa alalla pitkään olleita ja ime parhaat vinkit itseesi.

Onnistuminen on sekoitus kepeää näyttelemistä ja asennetta. Jokaisesta voi tulla Sirius – kirkkain tähti asiakaspalvelussa.

Hyvinvoinnin aakkoset

Itselleni hyvinvointi on ollut aina tärkeää, mutta tämän vuoden puolella olen kiinnittänyt siihen erityistä huomiota. Lentoemäntä kurssin alusta asti meille painotettiin hyvin vahvasti itsestään huolehtimisen tärkeyttä, jos tahtoisi pysyä työkuntoisenä ko. työssä. Oma henkinen sekä fyysinen hyvinvointi on ehdottomasti reunaehto ammattiini ja se alkaa kotoa elintavoista ja jatkuu työergonomiaan. Eikä tämä päde vain minun ammattikuntaani vaan koskettaa kaikkia.

Itselläni on ollut pitkän aikaa vaikeuksia lopettaa tupakointia, mutta tämän ammatin myötä löysin motivaation ja syyn lopettaa lopullisesti. Lisäksi löysin tauon jälkeen rakkauteni liikuntaa kohtaan.

On ollut mieletöntä huomata, kuinka laajasti uusi ammatti on vaikuttanut elämääni. Kun saa tehdä mitä rakastaa, vaikuttaa se merkittävästi myös yksityiselämään. Vaikka rakastama työ olisikin rankka, löytyy silti energiaa työpäivän jälkeenkin. Ei ole ihanampaa kuin lähteä töistä hymyillen ja tietää että töihin on ihana palata.

Omaksi onnekseni olen ollut aina hyvä nukkuja, joten aikaero rasitus ei ole ole iskenyt minuun niin pahasti, mitä luulin. Olen pystynyt hyppäämään kohdemaiden rytmiin ja palaamaan Suomen aikaan ilman pahempia takkuiluja.

Vinkkini hyvään oloon työelämässä

Perusasiat totta kai pitää olla kunnossa; juo paljon vettä ja syö puhdasta ruokaa. Einesruoka saa olon tukkoiseksi eikä se nosta energiatasoja sille tasolle, minkä ruoan oikeasti pitäisi. Vaikka et olisi liikuntaa rakastava, yritä sisällyttää liikunta jollain tavalla elämääsi. Jos kävely/pyörälenkkeily ei tunnu omalta, aloita muutos pienestä. Vaihda hissi rappusiin tai käy pienet ostokset auton sijasta kävellen. Monessa tapauksessa liikunta on lisääntynyt itsestään ja sen jälkeen se on vienyt mennessään. En tiedä yhtään ihmistä, joka olisi valittanut, että olisi ollut kurja olo lenkin jälkeen. Muista ja malta nukkua kunnon yöunet, on paljon helpompi työskennellä virkeänä. 🙂

Työergonomiasta tahdon nostaa esille työkengät. Suosittelen lämpimästi panostamaan kenkiin, jotka on suunniteltu ammattikäyttöön. Niillä säästä jalkojasi skä selkää. Toisena tärkeänä asiana on liikeradat. Itse olen pikku hiljaa iskostanut ergonomisia tapoja esim. nostaa tavaroita tai kaataa juomia.

Monelle nämä asiat ovat itsestään selvyyksiä, mutta useat meistä unohtavat noudattaa näitä. Pienillä teoilla saadaan aikaan suuri kokonaisuus, pitäkää itsestänne huolta. 🙂

Lentoemännän koulutus

Valmistuin muutama viikko sitten ihka oikeaksi lentoemännäksi ja sain itselleni ammatin, johon olen aina tahtonut. Ajattelin kirjoittaa hieman siihen tarvittavasta koulutuksesta ja mitä se minulta vaati. Koulutus järjestettiin pääkaupunkiseudulla, joka toi omat haasteensa Lahdessa asuvana. Puolet ajasta punkkasin ystäväni sohvalla ja puolet ajasta kävin kotoa käsin. Tiesin, että koulutuksesta tulisi tiukka puristus, mutta ensimmäinen kuukausi yllätti minut täysin. Päivälle tuli mittaa helposti 12-14 tuntia, kun koulutuksen jälkeen jatkoin materiaalien opiskelua. Sosiaalista elämää minulla ei ollut koko kurssin aikana, aika ei yksinkertaisesti riittänyt. Tämä on asia, mikä ei harmittakaan, koska pahimmassa tapauksessa en olisi päässyt kurssista läpi, jos en olisi laittanut kaikkea mahdollista aikaa ja panostusta siihen.

Kurssi oli rankkuudestaan huolimatta mahtava ja antoi hyvät eväät taivaalla työskentelyyn. Kaikki tosin nitoutui toisiinsa silloin, kun pääsin ensimmäiselle harjoituslennolle. Silloin pääsi myös tutustumaan tuleviin kolleegoihin, jotka ottivat uudet tulokkaat ihanasti vastaan. Kurssista teki myös helpomman kurssikaverini, joista sain tukea sekä tukiopetusta vaikeilta tuntuvissa asioissa.

Oli ilo huomata, kuinka paljon koulutuksen sisältöön oli panostettu ja kuinka kouluttajat halusivat meidän kaikkien onnistuvan. 🙂

Mitkä ovat parhaat eväät lyhytkestoiseen koulutukseen?

Omasta mielestäni tärkeimpiä työkaluja ovat motivaatio ja avoin mieli sekä uskallus. Oli tilanne mikä tahansa, on selkeää, että ilman motivaatiota on vaikea päästä tavoitteeseen tai saada asiaa tehdyksi. Avoimen mielen kanssa puolestaan pystyy ajattelemaan asioita ns. laatikon ulkopuolelta ja se mahdollistaa asioiden paremman sisäistämisen. Itse näin myös tärkeänä, että uskaltaa kysyä ja välillä myös kyseenalaistamaan terveellä tavalla. Kun asioita hieman puretaan ja selitetään miksi ne tehdään tietyllä tavalla, ymmärtää tarkoituksen paremmin ja syvemmin.

En pysty kuvailemaan sitä tunnetta, mikä minulla oli, kun valmistujaispäivä koitti. Koko luokkamme kova työ palkittiin ja kyllä siinä itku tuli ilosta. Tekisin tämän ehdottomasti myös uudestaan, on tämä yksinkertaisesti niin mahtavaa. Tavoitelkaa unelmianne ja tehkää juuri sitä, mikä tekee teidät onnelliseksi!

Kesätyöpaikka omilla ehdoilla

Kesätyöntekijöiden haku aloitetaan kun maassa on vielä monta senttiä lunta ja niistä käydäänkin parhaillaan kovaa kilpailua. Yrityksen kannalta on loistavaa, että on varaa mistä valita ja saa sellaisen työntekijän, joka täyttää yrityksen kriteerit. Varjopuolena on, että monesti kriteereissä on 1-5 vuoden työkokemus sekä ”vahva alan tuntemus ja osaaminen”. Tämä sulkee pois valitettavan usein nuoret hakijat, joiden joukossa on monta ahkeraa ja oppisenhaluista työntekijää.

Kesätyöpaikkoja hakiessa kannattaa ehdottomasti laittaa työhakemus myös rekrytointifirmaan. Töitä löytyy varmasti jo ennen kesää ja omakohtaisella kokemuksella voin sanoa, että kesän koittaessa töitä saa tehdä minkä kerkeää. Vuokratyö kesätyönä avaa uusia ovia ja antaa hyvinkin vapaat kädet vapaapäivien pitämiseen. Silloin saat itse vapaasti päättää, mitkä vuorot tahdot tehdä ja tämä mahdollistaa kesän festariviikonloput, sukulaisen häät ja muut kesän reissut ilman vapaan anomista. Monesti tekevä ja oppiva työntekijä pyydetään uudestaan samaan paikkaan, mikä säästää totta kai yrityksen aikaa, kun ei tarvitse kouluttaa jokaiseen vuoroon uutta työntekijää. Hyvin tehdyn työn hedelmänä on hyvinkin mahdollista, että saat töitä myös syksyllä ja mahdollisesti täydet tunnit. Vuokratyön hyviin puoliin lukeutuu myös se, että sinut voidaan palkata kokoaikaiseksi rekrytointifirman kautta.

Jos päättää lähteä kesäksi vuokratyöhön, kannattaa siitä ehdottomasti ottaa kaikki irti.

Vuokratyön parhaimpia puolia on monialaisuus ja tämän ansiosta pääset tutustumaan eri aloihin. Itse olen useasti törmännyt työntekijöihin, jotka ovat uusia alalla ja usein miten he suoriutuvat vuorosta loistavasti, kun yritys muistaa antaa kunnon perehdytyksen työhön ja ongelman esiintyessä muistetaan pyytää apua. Voit tutustua tarjoilijan, siivoojan, narikka työntekijän, kuorman purkajan, varastotyöntekijän, kunnossapidon- tai muuttotyöntekijän työhön. Työehdotukseksi on tullut myös maalarin hommia, jolloin riitti, että pensseli pysyy kädessä sekä myös maskotin pesti on ollut tarjolla. Alojen kirjo on siis laaja ja tässä avautuu mahdollisuus löytää uusi ala, johon rakastua. Eli kokeile ja uskalla, mikä olisi parempaa kuin löytää intohimo täysin tuntemattomasta?

Työ, joka antoi minulle siivet

Viimeksi kirjoitin ryhmähaastattelusta, jossa olin hakemani lentoemännän työn takia ja nyt minulla on hakuprosessin seuraava vaihe takana, yksilöhaastattelu. Haastattelu poikkesi muista työhaastatteluista ja näin antoi uudenlaista haastetta tuttuun tilanteeseen. Haastattelun alussa testattiin englannin kielentaito ja tämän jälkeen siirryttiin kysymyksiin. Kysymykset olivat kaikille pääosin samoja, jotta vastaukset olisivat vertailukelpoisia. Tämä on erittäin reilua, mutta välttämätöntäkin suuremmissa rekrytoinneissa. Kysymyksiin tuli vastata esimerkkien kautta omaan työhön liittyvillä tilanteilla vaitiolovelvollisuutta tietenkin noudattaen. Ravintola-alasta oli mielestäni ehdottomasti hyötyä ja jokaiseen kysymykseen löytyi vastaus vaivatta.

Heti haastattelun jälkeen minulla oli erittäin positiivinen olo, mutta mitä enemmän mietin vastauksiani, sen epävarmemmaksi tulin. Pähkäilin pääni puhki, oliko käyttäytymiseni työssä sitä, mitä he etsivät, osasinko heidän mielestään tehdä lisämyyntiä ja toiminko hankalissa tilanteissa parhaalla mahdollisella tavalla. Aika ennen päätöksen tuloa tuntui ikuisuudelta ja edellisenä yönä oli turha miettiä yöunia. Onnekseni ja ilokseni, oma panokseni työhön täytti vaatimukset ja koulutuspaikka aukeni.

Ennen koulutuksen alkua kaikkien tulee läpäistä vielä ilmailulääkärin tarkastus ja ennen tarkastusta piti ottaa liuta rokotuksia sekä hankkia hyvin laajalti omat potilastiedot. Tarkastuksen jälkeen tuleville lentoemännille ja stuerteille järjestetään intensiivinen koulutusjakso ja kokeet hyvällä menestyksellä suorittaneet pääsevät kirjoittamaan työsopimukset sekä kokemaan työn siivillä.

Hakuprosessista jäi hyvä fiilis, vaikkakin se on ehdottomasti pisin minkä tiedän. Koko prosessi kestää kokonaisuudessaan, hakuajan alkamisesta koulutuksen päättymiseen, puoli vuotta. Vaikka en ole aiemmin tehnyt lentoemännän hommia, olen varma että kaikki se työ, jonka tämän eteen olen tehnyt, on kannattanut. Tämä oli toinen kerta, kun hain ko. paikkaa ja on hienoa huomata, kuinka sitkeys ja päättäväisyys palkitaan. Kannustan ehdottomasti kaikkia tavoittelemaan sitä mikä tuntuu hyvältä!

Tahdon olla prinsessa – tai lentoemäntä

Kohtasin muutama päivä sitten jälleen oman heikon kohtani, kun astelin ryhmähaastatteluun. Hain erittäin haluttua lentomännän työtä ja ryhmähaastatteluun päässeet olivat jo pitkällä; ennen sitä oli tippunut jo monen monta hyvää hakijaa aiemmissa osioissa.

Monelle hakijalle tämä oli Se ammatti, osa oli haaveillut tästä koko ikänsä. Tähän osaan kuuluin myös minä. Kun olin 6-vuotias, minulta kysyttiin mikä tahtoisin olla isona. Vastaukseni oli selkeä: prinsessa tai lentoemäntä. Muutama vuosi tästä eteenpäin totesin, että prinsessana olo ei ole ammatti ja keskityin lentoemännän roolin saavuttamiseen. Pituudestani meinasi tulla myös ongelma, mutta onnekseni pituutta löytyy sentin verran enemmän mitä vaaditaan.

Miten ryhmähaastatteluun voi valmistautua?

Tähän löytyy monta kikkaa, kun selailee nettiä ryhmähaastatteluun liittyvillä hakusanoilla, mutta pahimmassa tapauksessa liiallisesta informaatiosta voi mennä vain enemmän sekaisin. Alla muutama vinkki, jotka olen kokenut hyödyllisiksi.

Ensimmäistä ja tärkeintä asiaa ei voi oppia nettiä selailemalla tai lukemalla: ole ehdottomasti rehellinen. Vaikka et olisikaan työpaikkailmoituksen kopio se ei tarkoita, ettet olisi sopiva tehtävään. Valheella on aina lyhyet jäljet ja viimeistään työsuhteessa tulisi varmasti ilmi asiat, mitä sanoit vain siksi, että täyttäisit odotukset.

Lähes jokaisessa ryhmähaastattelussa haastattelija pyytää hakijoita esittelemään itsensä, joten tätä osuutta pystyt suunnittelemaan kotona ja valmistautumaan ajan kanssa. Suunnittele lyhyt ja ytimekäs esittely, jolla erotut muista. Erottuminen ei vaadi paljoa; mieti esim. synonyymeja adjektiiveille, joilla kuvaat itseäsi. Haastattelija kuulee varmasti esim. sanaa ahkera enemmän kuin olisi tarve.

Jos hakemasi tehtävä edellyttää kielitaitoa, voi olla että se testataan haastattelussa. Vaikka sinulla olisi hyvä kielipää, jos et ole päässyt käyttämään sitä toviin, voi monta tärkeää asiaa olla unohduksissa. Katso edellisenä iltana elokuva (teksteillä tai ilman), joka käsittelee ammattialaasi. Kun kuulet ammattiin liittyvää sanastoa, helpottaa tämä luonnollisesti muistamaan kielen.

Kun ryhmähaastattelun päivä koittaa, rentoudu. Käy lenkillä, joogaa tai jos aika sallii, mene hierontaan. Muista syödä ennen haastattelua, että aivot saavat energiaa.

Monet jännittävät tällaisia tilanteita, kuten minä, mutta pienillä asioilla jännityksestä saa osan kitkettyä pois.

Itse tunsin näiden auttavan omassa ryhmähaastattelussani ja minut valittiin ns. seuraavalle kierrokselle, eli yksilöhaastatteluun. Tähän palaan seuraavassa postauksessa, joten stay tuned! 🙂

Vinkit kiireeseen ja kaaokseen

Joulukausi lähestyy ja varsinkin kaupan sekä ravintola-alalla alkaa joulukiire näkymään. Yritysten pikkujoulut ja joululahjojen hamstraaminen on alkanut.

Kausi on monelle yritykselle erittäin tuottoisaa aikaa, joka tarkoittaa henkilökunnalle väistämättä kiirettä. Miten kiireen keskellä voi nauttia kun koko ajan pyörii mielessä, että tarvitsee ylimääräisen käsiparin? Kokosin alle omat luottovinkkini, joiden avulla työ on ollut mieluisaa myös kaaoksen keskellä.

Ensimmäisenä suosittelen kaikille, varsinkin seisomatyötä tekeville, ostamaan kompressiosukat. Ne tukevat myös pakaraa, joka auttaa pitämään ryhdin parempana ja tämä auttaa jaksamaan pidempään. Pohkeet eivät väsy niin nopeasti ja pitkän ja raskaan työpäivän päätteeksi pystyy vielä erottamaan nilkat, koska kompressiosukat estävät turvotusta.

Luovu kiire -sanasta. Kun on paljon tekemistä ja työkaverisi kysyy vuoron vaihdossa miten menee, älä vastaa vain sanalla ”kiire”. Näin tartutat stressin myös työvuoroaan aloittavaan. Yritä myös luopua sanasta pääsi sisällä. Kun myönnät itsellesi, että on paljon tehtävää ja lähdet mielessäsi rakentamaan to do -listaa, muodostuu kiireestä selkeä tehtävälista. Kun sekasortoa lähtee purkamaan järjestelmällisesti ja keskittyy yhteen tehtävään kerrallaan, on tehtävistä huomattavasti helpompi suoriutua.

Muista tsempata työkaveria ja kehua onnistumisia. Tämän tavan kun saa iskostettua työpaikalle, auttaa pelkästään jo se jaksamaan 14 tunnin työrupeaman. Ja kun tulee mokattua, älä jää ruoskimaan itseäsi siitä, kaikki meistä mokailee ja se on ihan ok.

Työajan ulkopuolella voi myös valmistautua ns. ennaltaehkäisevästi kiireeseen. Ennen työpäivää, käy puolen tunnin lenkillä tai joogaa hetki. Youtubesta löytyy joogavideoita, joiden avulla voi opetella joogan alkeet. Muista syödä ennen töitä, varsinkin jos sinulla on pitkä päivä tulossa. Ravintola-alalla kiireaikaan harvoin ehtii syömään, joten silloin kannattaa varautua nopeasti syötävillä eväillä. Ota mukaan valmiiksi pilkottuja hedelmiä, rahkaa tai smoothie. Vältä eväitä kuten suklaa, koska ne nostavat energiatasosi hetkeksi korkelle ja hetkessä ne laskevat romisten alas.

Kausina kun töissä on paljon tekemistä, muista rentoutua kotona. Käytä vapaapäiväsi vaikka kokovartalo hierontaan ja hemmottele itseäsi kunnon illallisella tai elokuvalla.

Oma jaksaminen on pyykkivuorta tai siivouspäivää tärkeämpi, ne ovat asioita, jotka odottavat siihen asti, että sinulla on aikaa.

Älä tule paha lama, tule hyvä lama

Olemme eläneet jo monta vuotta taantumassa, eikä loppua näy, jos asiantuntijoiden puheisiin on uskominen. Itse olen ollut omasta näkökulmastani hyvin onnekas, koska laman takia minulta ei ole lähtenyt alta yksikään työpaikka ja asiat ovat pysyneet ainakin suurpiirteisesti kasassa.

Rahan kanssa on tietysti joutunut painimaan, mutta kuka ei olisi? Kun unelma-ammatti on pienipalkkainen ala, ei voi olettaa rikastuvansa. Vaikka tottahan se on, että kutsumus ei elätä. Olen pyöräyttänyt asian ympäri päässäni ja miettinyt, toisiko raha minulle onnea hyväpalkkaisen työn kautta. Vastaus on kaikessa yksinkertaisuudessaan ei. Mieluummin teen työtä jota rakastan, kuin että teen työtä ainoastaan rahasta.

Vaikka lama ei minuun niin suuresti ole vaikuttanut, sain tuntea sen vaikutukset muutama kuukausi sitten, kun siskoni jäi yllättäen työttömäksi.

Hänellä oli oppisopimuspaikka media-assistenttina ja valmistumisen oli tarkoitus tapahtua keväällä 2016. Siskolleni ei annettu paljoa armonaikaa, työpöydän tuli olla tyhjä seuraavana päivänä eikä työtehtäviä enää annettu. Siskoni tilanne näytti kurjalta; Hetki sitten oli otettu omakotitalon verran asuntolainaa, hän jäi työttömäksi ilman ammattitutkintoa sekä kotona on kolme alle kouluikäistä lasta. Tilanteelle oli löydettävä ratkaisu, koska hän ei saisi edes työttömyystukea ilman ammattitutkintoa. Media-assistentin paikkoja oli vapaana pyöreä nolla ja harva tahtoo puoliksi koulut käyneen palkkalistoilleen.

Miten kääntää häviö voitoksi? Onko sellaista ratkaisua edes olemassa? Totta kai on. Asiat ja niiden eteneminen on vain omasta tahtosta kiinni. Siskoni oli koululle yhteydessä ja sain valmistumista koskevat asiat järjestettyä. Hatun noston arvoisena suorituksena hän teki puolen vuoden opinnot muutamassa viikossa ja toisella yrittämällään pääsi läpi arvioinnista. Ehdotin hänelle, jos hän laittaisi hakemuksen muutamaan vuokratyöfirmaan ja opettaisin hänelle perusasiat ravintola-alalta. Siskoni ei ole koskaan pitänyt asiakaspalvelutyötä itselleen omaksuttavana, mutta heittäytyi kuitenkin puolipakosta mukaan ja lupasi kokeilla. Opeteltuamme mm. kuinka prikan kanssa työskennellään sekä kuinka blokataan lasit sekä lautasen tehokkaasti, tulikin ensimmäisen vuoron aika. Tehtyään muutaman vuoron, huomasi siskoni, että oli ollut asiakaspalvelutyön suhteen väärässä. Hän nautti työstä, jossa sai olla liikkeellä ja olla ihmisten keskellä. Hän tunsi olevansa elossa ja oli iloinen, ettei hänen tarvinnut istua toimistossa, jossa ilma oli paksua ja musiikkia ei hyväksytty työaikana.

Käänsimme tämän tilanteen vahvaksi voitoksi; lamasta johtuvan tilanteen ansiosta voi olla, että hän on löytänyt uuden suunnan työelämälleen. Uuden uran luominen laman keskellä ja vieläpä sen takia, kuulostaa jopa epätodelliselta. Laman ja työttömyyden hyviksi puoliksi voi myös lukea sen, että asiat ja päätökset tapahtuvat nopealla aikatalulla, mikä tuo luonnollisesti tuloksia. Lyhykäisyydessään voisi siis sanoa, ettei puun ja kuoren välissä ole yhtään niin huono olla, kuin voisi kuvitella.

Ravintola-alan monet kasvot

Ravintola-alalle ajautuu monelta eri alalta työntekijöitä; on artesaaneja, sisustajia, vaatesuunnittelijoita, kirjanpitäjiä sekä matkailuvirkailijoita, kuten minä.
Osa suuntautuu innolla saliin töihin, mutta osa ajautuu, välillä pienen pakonkin edessä. Jos omalta alalta ei löydy töitä, on selvää, että jotain muuta on keksittävä. Vaikka ravintola-alaa kohtaan ei tuntisi palavaa rakkautta ja viihtyisi alalla vain hetken, on se loistava välietappi työelämässä.

Tärkeimpänä oppina olen oppinut parantamaan tiimityöskentely taitojani. Tiedostan olevani itsenäisessä työssä erittäin hyvä, mutta tiimityöskentely on parantunut huimasti vuosien varrella. Verraten kouluaikoihini, jolloin tein lähes yksin kaikki ryhmätehtävät, varmistaakseni vain, että kaikki on ajoissa valmiina ja tehtävästä tulee hyvä arvosana. Olihan se liioiteltua ja välillä vieläkin muistutan itseäni, etten voi hoitaa kaikkea yksin. Tarjoilijan oppii tekemään montaa asiaa samaan aikaan, mutta ympärillä olevalla tiimillä on kokonaiskuvassa sanoinkuvaamaton merkitys. Kaikki tiimissäsi ei välttämättä ole samalla aaltopituudella kanssasi, mutta opit tekemään heidän kanssaan töitä ja puhaltamaan yhteen hiileen kovan kiireen keskellä. Jokaisessa työpaikassa tulee vastaan ihmisiä, joille ei välittäisi sanoa sanaakaan, mutta varsinkin asiakaspalvelutyössä työkaverin huonot puolet pitää unohtaa kokonaan työpaikalle mentäessä.

Tarjoilijana kohtaa asiakkaissakin hankalia tapauksia ja kokemuksen karttuessa, ongelmatilanteet oppii selvittämään kivuttomasti. Oli asiakkaan huolena täysi ravintola, huono viskivalikoima, kalliit hinnat tai jänne pihvissä, on tarjoilija se, kuka asiasta ottaa vastuun. Asiakkaalle on turha sanoa, ettei asiakkaan kritiikki ole sinun vikasi, koska heillä ei ole muutakaan, kelle asiasta voisi sanoa. Ensimmäisillä kerroilla jokaisesta on varmasti tuntunut pahalta ottaa syitä niskoilleen syyttä suotta, mutta ajan kanssa siihen oppii. Jokainen tarjoilija sekä kokki on myös mokannut työuransa aikana. Oli se sitten väärä annos tai kypsyys lihassa, kaadat viinit vahingossa asiakkaan päälle tai nukut pommiin vuorostasi, huomaat ettei virheisiin kuole. Ravintola-ala opettaa myös nöyryyttä ja kaikki tietävät, että virheistä oppii. Yhden myöhään nukutun aamun jälkeen huomaat olevasi työpaikalla 10 minuuttia aikaisemmin kuin normaalisti.

Kovan kiireen keskellä huomaat hymyileväsi, eikä kiire tai tunnin mittainen pöytäjono saa hymyä pois kasvoiltasi. Mielestäni on hieno asia, että eri aloille suuntautuneet työskentelevät ravintola-alalla, vaikka vain hetken verran. Alalla on paljon annettavaa, mutta työntekijät ovat ne, ketkä rakentavat tästä kaikesta erittäin rakastettavan kokonaiskuvan.


Mira_Vanhanen_muok

 

Mira Vanhanen

 
Matkailualalta valmistunut, ravintola-alaan rakastunut ja nykyisin lentoemäntänä työskentelevä monityöurabloggari.