Asiantuntijan HR-blogi: perehdytä pelillistäen!

Osuva perehdytys on onnistuneen työn edellytys. Etenkin uusien työntekijöiden perehdyttäminen on tärkeää sekä työntekijälle että työnantajalle. Onnistuakseen työtehtävissä mahdollisimman hyvin tulee työntekijällä olla riittävästi tietoa työtehtävistään ja uudesta työpaikastaan.

Yrityksen näkökulmasta taas hyvä perehdytys parantaa työn laatua ja tulosta. Henkilöstön osallistaminen, oman työn ja itsensä kehittämisen motivointi lisäksi minimoi henkilöstön vaihtuvuutta ja sairauspoissaoloja. Eritoten vuokratyössä henkilöstön perehdytyksen tehokkuus ja nopeus ovat tärkeitä, kuitenkaan laadusta tinkimättä. 

Hyvä perehdytys on usein yhdistelmä uutta ja vanhaa

 

AAC Globalin ”perehdytys 2.0” -tutkimuksen mukaan suomalaiset yritykset ovat kiinnostuneita perehdytyksen uusista trendeistä ja kokevat perehdytyksen monipuolisuuden tärkeäksi, mutta aika, resurssit ja rahallinen investointi ovat esteenä monelle. Kasvotusten tehtävä koulutus ja työssäoppiminen ovat edelleen käytetyimpiä tapoja.

”Kokemuksemme mukaan kuitenkin sekä perinteisen että nykyaikaisen perehdyttämisen yhdistäminen tukee oppimistuloksia, sitoutumista ja motivaatiota parhaimmalla mahdollisella tavalla. Mielestämme investointi perehdytykseen takaa tuloksia pitkällä aikavälillä, tehostaa ja syventää kouluttamista sekä parantaa asiakaskokemusta”, kertoo VMP:n pedagoginen asiantuntija Anna-Sofia Knuuttila.

 

Vinkki: perehdytyssuunnitelmassa kannattaa ottaa henkilön kehittyminen huomioon ensimmäisten viikkojenkin jälkeen – näin vältät alun perehdytysähkyn!

 

Kun aloitamme keskustelut vuokratyöntekijöiden perehdytyksestä, usein käy ilmi, että yrityksellä on puutteita omienkin osalta ja kiireen keskellä materiaalit ovat jääneet päivittämättä. Tässä kohtaa on ollut hyvä yhteistyössä lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja laittaa tämä osio kuntoon muutaman lisämausteen kera niin vakituisen kuin tilapäisen henkilöstön osalta.

 

Osaamisen kehittäminen on sekä yksilön että yrityksen etu

 

Osaamisen kehittämisen merkitys on keskeinen sekä yksilön että organisaation näkökulmasta. Yritykset voisivat jo perehdytyksen yhteydessä ennakoida osaamisen kehittämistä ja kartoittaa tarpeellista lisäkouluttamista. Konkreettisia esimerkkejä osaamisen kehittämisestä ovat muun muassa seminaarit, lyhytkestoiset koulutukset, coachaus, sparraus, mentorointi, kehityshankkeet ja -haastattelut sekä webinaarit.

Osaamisen kehittäminen voi kuitenkin helposti jäädä sarjaksi irrallisia toimenpiteitä. Yksittäinen koulutuspäivä tai -viikonloppu kerran vuodessa on toki parempi kuin ei mitään, mutta toimien tulisi olla entistä paremmin suunniteltu osaksi tavoitteellista kouluttamista ja urakehitystä.

 

Perehdytyksen trendit

 

Tällä hetkellä perehdytyksen uusimpia trendejä ovat muun muassa: työntekijäkokemuksen huomiointi, viestintä- ja vuorovaikutustaitojen kehitys sekä monipuolisten digitaalisten sisältöjen huomiointi perehdytysohjelmissa. Jälkimmäisistä hyvinä esimerkkeinä voidaan pitää erilaisia sähköisiä oppimisympäristöjä, pelillistämistä ja videosisältöjen hyödyntämistä.

VMP Satama tekee perehdytyksestä entistä hauskempaa

 

Näitä kaikkia edellä mainittuja elementtejä yhdistelemällä olemme luoneet uudenlaisen perehtymismateriaalien mallin, jonka olemme nimenneet VMP Satamaksi. Satama on virtuaalinen oppimiskokonaisuus, jossa yhdistyy pelin elementit, videot ja sähköinen opetusmateriaali. Tämän tyyppinen perehdytysmalli on hyödyllinen mm. vuokratyössä, jossa vaihtuvuus on suurta ja henkilöstö nuorta. Sataman avulla työntekijän on helppo tutustua työpaikkaan ja työtehtäviin vaikka bussissa matkalla ensimmäiseen työvuoroon.

Mikäli haluat tutustua tarkemmin tapaamme ajatella ja pelillistää sähköistä perehdyttämistä? Laita viestiä minulle anna-sofia.knuuttila@vmp.fi, niin saat linkin ja tunnukset demoon!

 

Kiinnostuitko henkilöstöpalveluiden tulevaisuuden trendeistä? Lataa maksuton ”5 näkökulmaa henkilöstöpalveluiden hyödyntämiseen” -oppaamme!

 

Anna-Sofia Knuuttila

Perehdytysterveisin Anna-Sofia Knuuttila, pedagoginen asiantuntija

Tutkimuksellisen otteen hallitseva ja aikaansaavaa Ansku on toiminut osana VMP:n HR-tiimiä ja vastannut suurelta osin mm. VMP Sataman ”rakentamisesta”. Hän on ollut toteuttamassa toimivia ratkaisuja asiakkaidemme perehdytystarpeisiin.

Puh. 050 323 5799

anna-sofia.knuuttila@vmp.fi

 

Miten voimme auttaa yritystäsi henkilöstöratkaisuissa? Ota yhteyttä, niin keskustellaan lisää.